zaterdag, maart 17, 2007

Witte fietsen in Lyon

Fiets van Vélo'v, het 'wittefietsenplan' van Lyon. Foto: Olivier van Beemen

Een paar weken geleden heb ik een bijzonder aangename zaterdag doorgebracht in Lyon, de tweede stad van het land. Daar heb ik de bijna-gratis, openbare fietsen uitgeprobeerd van Vélo'v. Op 250 plekken in de stad en de voorsteden rond Lyon zijn 3000 fietsen beschikbaar voor inwoners en voor bezoekers. Een beetje zoals in de hippiejaren het idee was in Amsterdam, maar wat nooit echt gelukt is omdat de fietsten steeds gejat werden. Dat is in Lyon moeilijker. Ik was zeer tevreden, het werkte erg goed.
Parijs gaat binnenkort ook zo'n fietsenproject krijgen, met een bijna even ridicule naam: Vélib'. Het wordt iets duurder dan in Lyon, maar dat is gebruikelijk in Parijs. Als het goed is, komen er voor het eind van het jaar ruim 20.000 fietsen beschikbaar. Net als in Lyon gaat het Franse reclamebedrijf JCDecaux (die van de bushokjes) de fietsen leveren en beheren, na een lange strijd met de Amerikaanse rivaal Clear Channel. Ik ben erg benieuwd.
Vandaag lees je er alles over in de regionale kranten, zoals de originele redenen die sommigen hebben om zo'n fiets te gebruiken. Het verhaal staat onder meer hier. Op deze site lees je over de stand van zaken van witte fietsen elders in Europa.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home