woensdag, maart 01, 2006

Ayaan Hirsi Ali tekent manifest Charlie Hebdo

Ook in Frankrijk is de ster van Ayaan Hirsi Ali rijzende. Diverse media interviewden haar al en onlangs publiceerde Le Monde een vertaling van haar toespraak in Berlijn, over het recht om te beledigen.
Nu is Hirsi Ali, samen met Salman Rushdie, een van de twaalf ondertekenaars van een Manifeste contre le totalitarisme islamique (manifest tegen het islamitische totalitarisme) in het satirische weekblad Charlie Hebdo, dat vandaag uitkwam. De Franse en internationale schrijvers, journalisten en intellectuelen houden een fel pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting. Een publicatie van een nieuwe serie spotprenten van profeet Mohammed in hetzelfde weekblad leidde drie weken geleden tot hevige opschudding.

Hier mijn vertaling van het manifest:

Na de overwinning op het fascisme, nazisme en stalinisme, wordt de wereld geconfronteerd met een nieuwe mondiale bedreiging met een totalitair karakter: het moslimfundamentalisme.

Wij, schrijvers, journalisten en intellectuelen, roepen op tot verzet tegen religieus totalitarisme en zijn voorstander van bevordering van vrijheid, gelijkheid en godsdienstneutraliteit (laïcité) voor iedereen.

De recente gebeurtenissen, gevolg van de publicatie van tekeningen van Mohammed in diverse Europese kranten, maken duidelijk dat een strijd voor de universele waarden noodzakelijk is. Deze strijd wordt niet gewonnen met wapens, maar met ideeën. Het gaat daarbij niet om een botsing van beschavingen of een tegenstelling tussen oost en west, maar om een mondiale strijd tussen democraten en theocraten.

Zoals alle totalitarismen zijn angst en frustratie de belangrijkste voedingsbronnen van het moslimfundamentalisme. De haatzaaiers proberen die gevoelens aan te spreken om troepen te vormen die een wereld zonder vrijheid en gelijkheid opdwingen. Maar wij zeggen het luid en duidelijk: niets, zelfs wanhoop niet, rechtvaardigt een keuze voor obscurantisme, totalitarisme en haat. Het islamitisch fundamentalisme is een reactionaire ideologie die overal waar zij voorkomt een einde maakt aan gelijkheid, vrijheid en godsdienstneutraliteit. Haar succes kan slechts tot een wereld leiden van onrechtvaardigheden en heerschappij: die van
mannen over vrouwen en van fundamentalisten over anderen. Wij moeten daarentegen universele rechten garanderen voor onderdrukte en gediscrimineerde volkeren.

Wij weigeren te geloven in het 'culturele relativisme', dat accepteert dat moslimmannen en -vrouwen uit naam van het respect van de cultuur en de tradities geen recht hebben op vrijheid, gelijkheid en godsdienstneutraliteit.

Wij weigeren af te zien van onze kritische gedachten uit angst dat zij een aanmoediging zijn voor 'islamofobie', een ongelukkig concept dat tot verwarring leidt tussen kritiek op de islam en stigmatisering van de gelovigen.

Wij pleiten voor de universalisering van de vrijheid van meningsuiting, zodat kritische gedachten op alle werelddelen geuit kunnen worden, tegen alle misstanden en dogma's.

We doen een oproep aan democraten en vrije geesten uit alle landen om van deze eeuw een eeuw van Verlichting te maken en niet van obscurantisme.

Getekend:
Ayaan Hirsi Ali
Chahla Chafiq
Caroline Fourest
Bernard-Henri Lévy
Irshad Manji
Mehdi Mozaffari
Maryam Namazie
Taslima Nasreen
Salman Rushdie
Antoine Sfeir
Philippe Val
Ibn Warraq

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home