dinsdag, augustus 22, 2006

Idealisme op het Plateau van Larzac


Bezoekers van de markt van Montredon, Plateau du Larzac. Foto's: Olivier van Beemen

De wekelijkse markt (woensdag) in Montredon, het gehucht waar José Bové woont, is een verzamelplaats van idealisten in alle soorten en maten. Vrijwillige maaiers (van genetisch gemodificeerde gewassen: faucheurs volontaires) zijn misschien licht in de meerderheid, maar ook pacifisten, antifascisten en armoedebestrijders zijn vertegenwoordigd. Je hoeft ook niet te kiezen: je kunt best voor meerdere doelen tegelijk strijden.
De sfeer is goed. Voor malbouffe (junkfood) hoeven we niet bang te zijn: de kraampjes verkopen alleen producten die net van het land af komen. Je vlees koop je bij de slagerswagen, die José Bové en personne vervolgens voor je grillt op de barbecue.
Het Plateau van Larzac heeft een lange geschiedenis van idealistische gevechten. In een stal in Montredon is er zelfs een museumpje voor ingericht, met historische affiches. Al in 1973 kwamen 80.000 mensen samen op de hoogvlakte om - met succes - in opstand te komen tegen de uitbreiding van een militair kamp, dat bijna het hele plateau had moeten bestrijken.
De laatste jaren zijn het vooral de strijd tegen de 'totalitaire' genetisch gemodificeerde gewassen en de negatieve gevolgen van de mondialisering die Larzac in actie brengen. In 2003 kwamen liefst 200.000 mensen samen. Ook deze zomer hebben Bové en zijn kameraden al weer een aantal velden 'vrijwillig gemaaid'.

Eerder bericht over José Bové: José Bové, Président de la République

Labels: , ,

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Twee weken terug in de Cavalerie een petitie tegengekomen, tegen dit "geweldige idee", golf, (zwembad, resto) etceterea op de Causses, onderwerp wat dus weer d'actualité is. Wat mij betreft, ik hoop dat dit idealisme wat zich op veel gebieden manifesteert een lang leven beschoren zal zijn.....

http://www.monde-solidaire.org/spip/rubrique.
php3?id_rubrique=153

23/8/06 17:05  
Anonymous Anoniem schreef...

Je vlees koop je bij de slagerswagen, die José Bové en personne vervolgens voor je grillt op de barbecue.

Smaakt dat n beetje, gegrilde slagerswagen :-)

18/4/07 22:37  

Een reactie posten

<< Home