woensdag, mei 13, 2009

De Francyclopedie van Stefan de Vries

Uw aandacht voor de Francyclopedie, 'een kleine encyclopedie vol geschiedenis, anekdotes en onmisbare nutteloze feiten' over Frankrijk. Geschreven door vriend en collega Stefan de Vries. Mijn favoriete lemma is het mij tot voor kort volstrekt onbekende loucherbem, een slagersjargon van vakbroeders in Parijs en Lyon. In die taal wordt de eerste klinker vervangen door een l, de eerste lettergreep gaat naar achter en het woord krijgt een - zo op het eerste gezicht - vrij willekeurig achtervoegsel. Boucher (slager) wordt zodoende loucherbem. Hier meer info en een wiki waar u zichzelf een moderne Diderot kunt wanen.

Labels: ,

5 Reactie(s):

Blogger emile schreef...

Helaas geen Henri Cartier-Bresson in de eerste druk van de Francyclopedie, maar verder is dit een uiterst compleet en vermakelijk boekwerk. Van harte aanbevolen voor elke francofiel en een must voor iedereen die zich in Frankrijk wil vestigen!

13/5/09 12:29  
Anonymous Batave schreef...

Je moet maar eens bij de Loucherbem gaan eten beste jongen!
(1er arr. Paris)...

13/5/09 13:45  
Blogger François schreef...

Hoewel het niet de real thing is, - we wachten nog op het boek van de Correspondent - heb ik toch maar een bolpuntcom-bestelling uitgezet voor de correspondent-collega met het begrijpelijke haar. Meteen even gekeken of bolpuntcom al een plekje gereserveerd heeft voor een boek van de Correspondent. Echter, voorlopig moeten we het doen met:
http://www.bol.com/nl/p/boeken/wat-nu-olivier/1001004001832055/index.html
Lijkt me toch minder dan wat we van OvB mogen verwachten...

13/5/09 15:33  
Blogger Anne schreef...

Inmiddels het boek ook besteld. Via cosmox overigens (geen verzendkosten...). Ben erg benieuwd. Ook naar het boek van onze correspondent...

13/5/09 20:08  
Anonymous -jan schreef...

ggg

13/5/09 21:30  

Een reactie posten

<< Home