zondag, mei 28, 2006

BB in Austerlitz

De collega's van Bureau Belgrado bevinden zich op dit moment vermoedelijk in Slavkov u Brna, ofwel Austerlitz. Daar behaalde Napoleon op 11 frimaire van het jaar XIV (5 december 1805) een glorieuze overwinning tegen de coalitie van Oostenrijkers en Russen. De Fransen waren met minder troepen (75.000) dan de tegenstander (90.000), maar Napoleons strategie gaf de doorslag.
Vorig jaar was het tweehonderdjarig jubileum van de veldslag. Mede dankzij een omstreden boek van (volgens critici: pseudo-) historicus Claude Ribbe, ligt Napoleon opnieuw erg gevoelig in Frankrijk. In Le Crime de Napoléon vergelijkt Ribbe Napoleon met Hitler en noemt hij hem de eerste moderne dictator.
Napoleon-bewonderaar Dominique de Villepin zag het met lede ogen aan en durfde zich niet te vertonen bij de feestelijkheden, waar Frankrijk slechts vertegenwoordigd werd door de minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie. Het was extra pijnlijk voor Frankrijk, omdat Engeland twee maanden eerder op grootse wijze de overwinning op Napoleon van Trafalgar (21 oktober 1805) gevierd had.

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Tja, wie weet hoe ze onze wereldleiders (en wannabe-wereldleiders) over 200 jaar beoordelen...

28/5/06 22:22  
Anonymous Anoniem schreef...

Napoleon bracht tenminste ordening aan in het totaal verpapte Europa van toen, we mogen hem dankbaar zijn voor het goede wat hij ook bracht , alsof die ander leiders en staatshoofden van toen wel deugden .
Niet denk ik.

30/5/06 11:43  

Een reactie posten

<< Home