dinsdag, juni 20, 2006

Franse voetbalmalaise

Beetje laat maar een verhaaltje over de Franse voetbalmalaise kan hier natuurlijk niet ontbreken. Net als op de laatste drie grote toernooien en tijdens de afgelopen kwalificatieronde spelen les bleus allerbelabberdst en zijn de resultaten overeenkomstig. Op de een of andere manier reageert zowel de Franse als de buitenlandse pers daar nog altijd verwonderd over. Wellicht dat een aantal aardige oefenwedstrijdjes (met overwinningen op China, Mexico en Denemarken, maar verlies tegen Slowakije) daar de reden voor is.
Open deuren zijn er om in te trappen dus laat ik dat vooral niet nalaten: Frankrijk moet het uiteraard eindelijk eens met nieuwe talentvolle spelers gaan proberen. De generatie Zidane (met Barthez, Vieira, Thuram, Makalele) heeft alles al gewonnen en is niet meer vooruit te branden. Du nouveau, willen we dus. Om eerlijk te zijn hoop ik hier vrijdag (of zaterdagochtend) te melden dat het over is met het Franse avontuur in Duitsland.

Labels:

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Ik ben geneigd om een link te maken tussen het Franse voetbalelftal (oud, traag, geen wil om te veranderen, altijd terugvallen op vertrouwde waarden, geen vernieuwing) en de problemen van de Frankrijk als geheel.

21/6/06 08:43  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Voor de wk-site van de regionale kranten schreef ik eind vorig jaar dit verhaaltje:

Frankrijk kiest voor oudjes
(van onze correspondent Olivier van Beemen)
PARIJS (GPD) _ Frankrijk heeft zich voor het WK gekwalificeerd met het oudste team uit de nationale voetbalgeschiedenis. Dat berekende de sportkrant L’Equipe. Door de terugkeer van drie spelers die het WK in Frankrijk van 1998 wonnen (Zidane, Thuram en Makalele), lag de gemiddelde leeftijd tijdens de laatste kwalificatiewedstrijden boven de dertig jaar.
Terwijl Frankrijk in 2002 in Japan en Zuid-Korea al een versleten indruk maakte en ook bij het EK in Portugal uitgerangeerd leek, probeert trainer Domenech het in Duitsland waarschijnlijk nog een keer met merendeels voetballers uit de bekende oude garde.
Opvallend is dat de keuze voor oudjes bij Les Bleus een weerspiegeling is van de Franse samenleving. Ook in de politiek en het bedrijfsleven ligt de gemiddelde leeftijd van carrièremakers veel hoger dan in bijvoorbeeld Nederland. Een Nederlandse parlementariër is gemiddeld 46, een Franse 57.

21/6/06 10:00  

Een reactie posten

<< Home