zondag, juli 09, 2006

Finale in Marseille

Waar kun je de WK-finale Frankrijk - Italië beter kijken dan in de Franse voetbalhoofdstad Marseille? Antwoord: in het Olympiastadion van Berlijn. Voor de correspondent in Frankrijk is dat echter geen optie.
Marseille dus. Met Lens in het noorden en Saint-Etienne in het midden van het land de enige Franse stad waar voetbal echt leeft en geschiedenis heeft.
Met Olympique Marseille, de enige Franse club die een Europese beker (voor landskampioenen nog wel) won, in 1993. De club van het nieuwe wonderkind met het enorme litteken, Franck Ribéry.
Met het Stade Vélodrome, waar Bergkamp die schitterende goal maakte tegen Argentinië in 1998, maar waar Nederland er ook uit vloog op penalty's tegen Brazilië.
Een stadion waar vrijwel iedere competitiewedstrijd 60.000 enthousiaste fans zitten, wat geen enkele andere club in Frankrijk kan evenaren.
Maar Marseille is boven alles de stad waar de Algerijnse immigrantenzoon Zinedine Zidane geboren werd, in de buurt Castellane om precies te zijn. Lange tijd stond er een grote Adidas-reclame op een blinde muur vlakbij het strand, met Zijn gelaat. Zelden is er geprotesteerd tegen het weghalen van zo'n opvallende reclame.
Vanavond een eerste verslagje op dit weblog en morgen in de regionale dagbladen een uitgebreide reportage.

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home