donderdag, juli 20, 2006

Parijse daklozen in tenten of niet?


Tenten voor daklozen aan de Boulevard Jules Ferry in Parijs. Foto: Olivier van Beemen

Ook in de zomer gaat hulporganisatie Médecins du Monde (Dokters van de Wereld) door met haar actie die ze in januari begon: ze deelt tenten uit aan Sans Domicile Fixe (SDF: daklozen) in Parijs. Delen van Parijs gaan steeds meer op openluchtcampings lijken.
Een groeiend aantal buurtbewoners heeft er genoeg van. De tenten leiden tot overlast vinden ze, huizenprijzen nemen af en wat moeten de toeristen wel niet denken? Een bewoner van de Boulevard Jules Ferry startte een petitie, die veel buren tekenden.
Voor Graciela Robert van MdM, met wie ik eergister een nachtelijke ronde langs de zwervers maakte, is het een teken dat het project vruchten begint af te werpen. Met de opvallende tenten wil de organisatie aandacht vragen voor het probleem, zodat politici gedwongen worden tot maatregelen. MdM wil dat alle zwervers degelijke, permanente huisvesting ter beschikking krijgen.
Ze vindt het typisch dat de solidariteit met de zwervers 's zomers afneemt. Daklozen slapen 's zomers toch ook op straat? Het is een bekend fenomeen binnen 'het wereldje'. Bedelaars krijgen in de zomer veel minder dan 's winters, terwijl ze nog steeds dezelfde hoeveelheid eten nodig hebben. Robert vindt dat de buurt niet moet zeuren. Al zouden ze overlast ondervinden, dan nog is hun positie sterk te prefereren boven die van de daklozen, luidt haar redenering.
Op zich waar, maar ik kan me de ergernis bij de buurt ook voorstellen. Je kunt Parijs niet omtoveren tot één grote camping, de overlast is hinderlijk en een huizenbezitter mag zich zorgen maken als zijn huis plotseling eenderde minder waard is. Lastig dus.

Wat vinden jullie?

Lees mijn verhaal op internet in PZC of BN/De Stem.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home