donderdag, november 16, 2006

Rookverbod Frankrijk definitief

Hoera, Frankrijk heeft weer een stap gezet richting beschaving. Vandaag publiceerde de staatskrant het decreet dat roken verbiedt in alle openbare ruimten. Nog een jaartje geduld en cafés en restaurants in het hele land zijn rookvrij.
Dat is hard nodig, want deze plekken zijn vele malen rokeriger dan in Nederland (hoewel ik daar een verbod ook van harte zou toejuichen). Vooral Franse jongeren roken aanzienlijk meer dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Het is me overkomen dat ik - samen met een rookster - met pijn in ogen en stembanden voortijdig een café verliet, omdat de situatie echt onhoudbaar werd.
Gelukkig heeft de regering niet geluisterd naar het protest van de - in mijn ogen - weinig sympathieke tabaksverkopers (buralistes). Zij hebben het staatsmonopolie op rookwarenverkoop. Zij zijn met zo'n 30.000 en operen vanuit - hoe toepasselijk - tabacs, die zich vaak in een café bevinden.
Hun invloed moet je niet onderschatten. Met harde demonstraties tegen de prijsverhogingen van sigaretten in 2003 zouden ze bij hebben gedragen aan het verlies van de regeringspartij UMP tijdens de regionale verkiezingen in 2004.
Vorige week gingen ze weer de straat op en ben ik gaan kijken naar een demonstratie van dit volk. Gelukkig waren ze hooguit met een honderdtal, verzameld op een klein pleintje niet ver van de Eiffeltoren. Het verkeer hoefde er niet eens voor om te rijden.
Het is begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun inkomsten, maar de argumenten waarmee de buralistes op de proppen komen, zijn ronduit lachwekkend. 'In het land van de mensenrechten kunnen we nu ook al niet meer roken. Al onze vrijheden worden ons afgenomen,' zei een van de actievoerders op het podium.
En de gezondheid dan? En het 'recht' voor niet-rokers op een aangenaam verblijf in een café of restaurant?, vroeg ik aan een tabaksverkoper. 'Ja, dat begrijpen we wel, maar de cijfers over vijfduizend dode meerokers per jaar kloppen niet. Wij vinden dat ieder café de mogelijkheid moet hebben zelf te beslissen of het voor rokers wordt of niet rokers.' Op mijn argument dat een uitbater nu al de keuze heeft zijn zaak rookvrij te maken, maar dat niemand dat doet, had hij geen antwoord.
De regering geeft overigens compensaties voor de gedorven inkomsten. Bovendien hangt het verbod al zo lang in de lucht, dat de tabaksverkopers best een poging hadden kunnen doen erop te anticiperen. Nu vinden ze dat de tijd die ze krijgen om zich aan te passen veel te kort is.
Volgens Le Monde is 70 à 80 procent van de bevolking voorstander van het verbod.

Labels:

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Hoi Olivier,

goed artikel over het rookverbod in Parijs! Ben blij te horen dat ik niet de enige ben hier die er zo over denkt!!!

Groetjes,
Joyce

2/2/07 18:37  
Blogger Tim schreef...

Bedankt voor het artikel! Ik heb morgen namelijk een discussie met Franse les over roken in Nederland en Frankrijk! Groetjes Tim

27/2/07 19:23  

Een reactie posten

<< Home