donderdag, mei 03, 2007

Debat tussen Royal en Sarkozy


Dat was een behoorlijk heftig verkiezingsdebat gisteren tussen presidentskandidaten Royal en Sarkozy, maar de Fransen zaten dan ook al twaalf jaar (en niet dagen, zoals de eindredactie dacht) zonder. Bij de vorige verkiezingen zag Chirac niet in wat er te winnen was in een debat met Jean-Marie Le Pen, die verrassend was doorgedrongen tot de tweede ronde. Lees hier mijn verslag, dat ik al na drie kwartier moest schrijven, omdat het anders te laat zou zijn voor de kranten, maar dat de lading toch alleszins redelijk dekt, al zeg ik het zelf. Het debat duurde overigens tweeënhalf uur, een half uur langer dan gepland.
De Franse pers vond niet dat er een duidelijke winnaar was. Twee regionale kranten riepen Sarkozy tot winnaar uit, Libération vond Royal de winnaar, maar Sarkozy geen verliezer en Le Figaro achtte de prestatie van Royal lang niet goed genoeg om Sarko zondag te verslaan.
Zelf vond ik Royal beter, al begrijp ik de reacties van de kranten. Toch was zij pittiger, koos ze meteen de aanval en straalde haar lichaamstaal superioriteit uit, terwijl Sarko er wat ineengezakt bij zat. Een mooi beeld: Royal kaarsrecht tegenover Sarkozy voorover gebogen. Vaak keek hij haar niet eens aan als ze weer een tirade afstak.
Hierboven het moment dat Franse media als hoogtepunt beschouwen. Royal wordt boos wanneer Sarkozy belooft dat gehandicapte kinderen voortaan naar gewone school kunnen gaan. Ségo vindt Sarko immoreel en wijst hem erop dat de regering waarvan hij deel uitmaakte juist een speciaal gehandicaptenprogramma heeft afgeschaft, dat zij in haar tijd op het ministerie van Onderwijs had bedacht. Verliest ze haar geduld of heeft ze gelijk om boos te worden over onrecht? Oordeel zelf.

Labels: , ,

6 Reactie(s):

Blogger Hazkan schreef...

Ik vind het toch jammer dat dit debat enorm uitliep. Verder viel me ook op dat Sarkozy uberuapt veel minder naar zijn tegenstander keek en tijdens de discussie zijn blik vooral op de presentatoren richtte.

3/5/07 11:35  
Anonymous Anoniem schreef...

Naar mijn idee presenteerde Sarkozy zich veel meer dan Royal als een toekomstig president. Veel milder dan in de eerste ronde. Wellicht was de harde toon in het verleden een strategie om Le Pen de wind uit de zeilen te nemen, hetgeen dan goed is gelukt.
In Sarko zie ik meer een staatsman dan in Ségo. Wat een ramp dat mens. Zien we die al tussen de groten der aarde staan kwaken? Ze spiegelt zich graag aan Merkel, maar dan zal ze toch nog veel moeten leren.
Voor de rest typisch socialistengedrag: van alles beloven aan iedereen zonder (financiële) onderbouwing. Bijvoorbeeld de belofte om alle vrouwelijke politieagenten in de toekomst naar huis te laten brengen na een late- of nachtdienst. Hoeveel extra mensen hebben we daar voor nodig en waar komt dat vandaan? Zo heb ik vele voorbij horen komen. Ik hoop dat de Fransen hier zondag doorheen prikken. Volledig vertrouwen doe ik het niet, de beste hebben ze immers twee weken geleden al gediskwalificeerd...

3/5/07 12:59  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik vond Sarko een beetje een Ad-Melkertachtige uitstraling hebben (veel dossierkennis, maar onderuitgezakt of in elkaar gedoken).
Royal kwam veel frisser over. Helaas wil ze ook allemaal dingen doen waarvan ze niet zegt hoe ze ze wil betalen...

3/5/07 13:42  
Anonymous Anoniem schreef...

Uit nieuwsgierigheid: Carl wie vond jij dan de beste 2 weken geleden? Bayrou, Le Pen of één van de splinterkandidaten?

3/5/07 13:43  
Anonymous Anoniem schreef...

qstel, leuk dat je dat vraagt. Mijn favoriet is Bayrou. Sarko vind ik te uitgesproken, laat ik zeggen te 'Wilders', hoewel zijn liberale punten me zeer aanspreken. Royal is voor mij te zeer salonsocialist die op haar feminine kanten speelt, laten we de vergelijking met NL doortrekken, te zeer Femke (what's in a name) Halsema.
Naar mijn mening heeft Frankrijk een leider nodig die de sociale partners eindelijk eens van hun olifantenpaden af kan brengen en de sociaal-economische patstelling kan doorbreken. Ik dicht Bayrou (ik zoek een parallel, misschien Hans Dijkstal) daarin de beste positie toe, maar de polarisatie duurt helaas voort.
Ik begrijp je Ad-Melkert-vergelijking en vind hem mooi gevonden. Desalniettemin denk ik dat Sarko zich persé niet heeft willen laten gaan om aan het eind Sego te kunnen verwijten dat ze zich te emotioneel en onpresidentieel heeft gedragen.
Hoe liggen jouw voorkeuren?

3/5/07 19:49  
Anonymous Anoniem schreef...

Objectief gezien was Bayrou de beste man (zowel op economisch als op sociaal vlak). Maar het was ook wel problematisch geweest als hij president had geworden om een goed werkende regering samen te stellen. Al met al vind ik het toch jammer dat de Fransen nu weer de oude links-rechts keuze hebben. Op dit moment zou ik bij gebrek aan beter op Royal stemmen en dan maar hopen dat ze qua economie betere adviseurs krijgt dan tijdens de campagne.

4/5/07 10:32  

Een reactie posten

<< Home