donderdag, mei 24, 2007

Het Franse lied: Jean-Michel Jarre - Oxygène


Ik ga zo meteen een paar dagen op vakantie. Hier nog een leuk liedje.

Labels: , ,

19 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Leuk dat je recente en minder recente nummers presenteert. Mijn favorieten door de jaren heen zijn even divers.
Omdat interactie met de lezers een blog levendig maakt en er bovendien respect en waardering voor de blogger uit spreekt gooi ik er maar (weer) eens een persoonlijk verhaal tegen aan. Wie volgt?

In 1972 of '73 kocht ik mijn eerste franstalige single: 'Non, non, rien n'a changé' van Les Poppys. Toen kort daarna de schuifelgerechtigde leeftijd werd bereikt waren Gainsbourg en Birkin natuurlijk letterlijk en figuurlijk hot. Het eerste franstalige nummer waarvan ik de tekst geheel van buiten kende was 'Il jouait le piano debout' van France Gall. In dat jaar ('81) verbleef ik een lange zomer voor een stage in Frankrijk en had Pierre Bachelet een grote hit met 'Elle est d'ailleurs'. Ook Jean-Jaques Goldmann's 'Au bout de mes rêves' en 'Comme toi' hebben we grijs gedraaid. Gall en Goldmann ben ik door de jaren heen veel blijven luisteren. Van Goldmann's 'En passant' krijg ik keer op keer weer de rillingen. Francis Cabrel staat ook in de platenkast en natuurlijk ontbreekt Jaques Brel niet. Bijzondere herinneringen, tot slot, heb ik aan 'L'été indien' van Joe Dassin.

24/5/07 10:51  
Anonymous Anoniem schreef...

Helemaal gelijk Carl.

Met Jean-Michel Jarre heb ik niet zoveel. Mijn (huidige) absolute franse nummer 1 is Noir Desir - Le vent nous portera. Die is al voorbij gekomen. Toen ik het verhaal van de zanger heb ik me nog afgevraagd hoe iemand die zo'n daad verricht ook zo'n mooi liedje kan schrijven... maar door redenerend, zijn alle briljante musici niet (op z'n minste een beetje) bizarrement dans la tête? dus misschien wel juist daarom.

Ik kreeg wel nostalgische gevoelens bij het zien van het Jean-Michel Jarre clipje. Vooral door de mtv logo's en stijl... greatest hits met Paul King (was zanger, toen VJ, daarna TellSell en nu vergeten.)

fijne vakantie Olivier

24/5/07 11:45  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik zie dit thema wel gaan slagen. Persoonlijk vind ik Patricia Kaas geweldig. Bijvoorbeeld l'aigle noir (http://www.dailymotion.com/video/xvnh4_patricia-kaas-laigle-noir) of La Fille de l'Est. En natuurlijk de echt oude garde, en tevens een van mijn persoonlijke favorieten: Hier Encore, en dan de live versie van Patrick Bruel en Charles Aznavour. Prachtig! Maar ik zal zeker ook deze site in de gaten gaan houden voor de recentere franse muziek.

Als uitsmijter, een naar mijn smaak zeer grappige: Coup de Boule (http://www.youtube.com/watch?v=kWAJhUNj8Xg).

24/5/07 16:09  
Anonymous Anoniem schreef...

Vergeet ik nog een andere geweldige franse band: Nouvelle Vague! Zie bijvoorbeeld:
http://www.youtube.com/watch?v=l4efME9Vnlc

24/5/07 16:24  
Anonymous Anoniem schreef...

het toevoegen van links maakt de bijdragen nog leuker. Dat moet ook kunnen lukken met één klik i.p.v. knippen en plakken. Even stoeien met HTML en dan kan ik jullie mooi laten horen hoe mooi En passant van Goldman klinkt.

24/5/07 19:35  
Anonymous Anoniem schreef...

Op een of andere manier heb ik vandaag de hele dag al La Foule van Edith Piaf in mijn hoofd. Niet nieuw, wel ook geweldig!

Je hebt gelijk, carl. Zo werkt het beter...

25/5/07 11:21  
Anonymous Anoniem schreef...

Mijn eerste kennismaking van het Franse lied was met Gilbert Bécaud, “Les petites demoiselles” en “Nathalie” en de platen van de serie Vive la France, maar deze boeiden mij toendertijd maar matig, het gaf wel een gezellig vakantiegevoel ;-)
Daarna volgde op de middelbare school een periode Fugain, leuk om naar te kijken tijdens de Franse les! En hoorde ik af en toe klassiekers als Brassens, Greco, Barbara en Ferrat via een zus die Frans studeerde.
Maar de Franse liedjes werden ineens stukken “interessanter” in de jaren '80 met de vele ‘boums’. Waar ik niet alleen kennis maakte met mijn man, maar ook met de vele liedjes die ‘in’ waren, enfin bref, teveel om op te noemen, maar waarvan Indochine, Mark Lavoin, Goldman, Gold, Balavoine, Bashung, Berger, Lavilliers, France Gall, en Cabrel oa deel uitmaakten naast de enorme hoeveelheid eendagsvlinders….. (Ik kwam zojuist op deze site waar extraits te horen zijn van liedjes van 1979 tot 1990: http://www.flash80.com/)
Mijn man leerde me Trust (Antisocial) en Téléphone “Ca c’est vraiment toi, Cendrillon, Argent trop cher” (Louis Bertignac)kennen waar hij fan van was. En nu luister ik naar van alles en nog wat, van een Brassens, Brel, Nougaro tot een Fatal Bazooka (op de hoogte moet je blijven tenslotte!!) met een momentele voorkeur voor Aldebert en ben ervan overtuigd dat dit onderwerp nog mooie dagen voor zich heeft!!

Sandra

25/5/07 13:33  
Anonymous Anoniem schreef...

Sandra, je geeft veel na speur werk, ik ken de helft niet... wat een top forum wordt dit :-) De ele franse pop geschiednis komt voorbij. Jean Ferrat (heb een verzamel cd) vind ik ook mooi, volgens vertaalde hij voor zijn liedjes ook gedichten.

Had iemand al Louise Attaque genoemd? daar heb ik mooie vakantie herinneringen aan.

In de categorie "frans, niet franstalig" zou ik nog Daft Punk willen noemen. Die werden grijs gedraaid op de franse mtv toen ik een jaar in Parijs woonde. Leuke clips ook.

25/5/07 23:41  
Anonymous Anoniem schreef...

Even een bruggetje naar de actuele politiek. Ik vond deze variant op Hugues Aufray's 'adieu monsieur le professeur' (wie zong het niet op het afscheidskamp van de basisschool?).

Sandra, heb je wat voorbeelden van de eendagsvlinders/vliegen? Misschien hoort de bovenstaande er ook bij?

26/5/07 11:40  
Anonymous Anoniem schreef...

In de categorie niet frans, wel franstalig èn bekend in Nederland komen meerdere grieken voor. Nana Mouskouri, Vicky Leandros, Demis Roussos en mijn favoriet Georges Moustaki, hier met Françoise Hardy. Roussos en Moustaki zijn weliswaar in Egypte geboren maar wel grieks.

26/5/07 11:55  
Anonymous Anoniem schreef...

Nu ik toch op dreef ben meteen maar even een filmje van Françoise Hardy. Jeugdsentiment voor enkelen, geschiedenisles voor anderen?

26/5/07 12:08  
Anonymous Anoniem schreef...

Nee hoor, Hugues Aufray maakt geen deel uit van de zangers van een dag, hij zingt al eeuwen ;-) en het liedje van "Adieu monsieur le Professeur" kent inderdaad iedereen, onvermijdelijk gezongen bij feestjes van leraren die met pensioen vertrekken ;-)
Zelf vind ik Le paradis blanc
een schitterend liedje.

Sandra

26/5/07 13:07  
Anonymous Anoniem schreef...

ik moet altijd denken aan parachutespringen in het TROS-programma 'De eerste de beste' als JM Jarre hoor.

27/5/07 12:59  
Blogger Simone schreef...

Ja, ook ik heb destijds Bachelet en France Gall grijs gedraaid. En tevens Goldman, Telephone en Trust. En in dezelfde periode waren ook J.P. Capdevielle en Alain Bashung populair.
Maar...wat denken we van Raphael's hit 'Caravane', Obispo met'lucie', Florent Pagny met o.a. 'Chanter', Renauld's 'Mistral gagnant', Bruel met 'Combien de murs' en Isabelle Boulay (Canadese geloof ik) met 'Parle-moi'...
...Maar JJ Goldman staat voor mij op nummer 1 ook al is het de laatste tijd wel erg stil. En de cd 'Chansons pour les pieds' was niet wat ik er van gehoopt had. Er is een dvd met al zijn clips (tot +/- 2000) te koop. Echt een aanrader!

27/5/07 18:03  
Anonymous Anoniem schreef...

Françoise Hardy kende (zoals vele namen die hier genoemd) worden niet (dus toch geschiedenis les) maar bij het aanklikken van de vele linkses krijg ik vaak een ahha erlebnis (oei, dat is Duits op www.parijsblog.nl.) Vele liedjes zijn van voor mijn geboortejaar ("75) maar kanik van voor tot achter (fonetisch welliswaar) meezingen. Velen staan ook nog steeds op leerlingen cd's voor middelbare scholieren.

28/5/07 23:09  
Anonymous Anoniem schreef...

Wellicht een aardig nieuw onderwerp voor parijsblog: geef een deugdeljke franse omschrijving voor een in het nederlands veelvuldig gebezigde buitenlandse maar niet-franse uitdrukking (bent u er nog?).

Voorbeeld: Alexanders' 'aha-erlebnis' is snel vertaald in déja-vu (door engelstaligen graag als dejzja-voe uitgesproken). Vinden we dit überhaupt een goed idee? Dan wachten we even op het openen van een nieuw onderwerp door onze opperblogger Olivier.

29/5/07 09:04  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Ha, voor de interactie op het blog is het beter dat ik er een paar daagjes tussenuit ga. Dank voor al jullie reacties en suggesties. Bijzonder interessant. Het leukste vind ik het wat nieuwere liedjes te presenteren, die slechts weinigen in NL kennen. Maar af en toe een gouwe ouwe, zeker als daar aanleiding toe is, mag natuurlijk niet ontbreken. Keep up the good work, ofwel: continuons le bon boulot...

29/5/07 14:42  
Anonymous Anoniem schreef...

Dat klinkt goed, Olivier. Ik ben over drie weken weer even in Parijs en ben vast van plan om wat cd's te kopen daar. Misschien iets verrassends voor hier, maar ik ben zeker benieuwd naar wat je nog meer hier laat zien.

En wat de interactiviteit betreft: denk niet dat het met je afwezigheid had te maken...

29/5/07 18:02  
Anonymous Anoniem schreef...

Hallo Olivier,

Ik heb je idee van de serie het franse lied gebruikt als inpsiratie voor een serie op mijn eigen blog. (Goed gejat is altijd beter dan slecht bedacht). Hope you don't mind.

1/6/07 13:14  

Een reactie posten

<< Home