woensdag, juli 25, 2007

Wat staat er op de foto? (33)

Mijn blog is in een wat zomers ritme beland, maar dat neemt niet weg dat het tijd is voor de fotoquiz. Het gaat niet om de beroemde architect op de foto, maar om de achtergrond. Ik welk lieflijk plaatsje heb ik gedineerd op quatorze juillet en en passant deze foto genomen? Spelregels en prijs: hier.

Labels:

13 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Voor de scherpe waarnemer is het niet moeilijk: dit is het borstbeeld van de nederlandse schrijver Louis Ferron. Hij schonk ooit tijdens een campeervakantie in het stadje Floyons-sur-Bézere zijn complete oeuvre aan de lokale bibliotheek. Hij maakte de inwoners wijs dat hij in zn boeken vooral de Grote Namen uit de Franse historie beschreef en prees. Ze konden het niet checken in de nederlandstalige boeken. Daarom staat het borstbeeld -uit dankbaarheid voor zijn schenking- op de kruising van de Boulevard Victor Hugo en de Impasse Emile Zola. http://www.louis-ferron.nl/
En je kunt daar vlakbij onwijs lekker eten.
Ik zit binnenkort bij de Rhumerie met de Correspondent, neem ik aan. Een menthe-a-leau please!

25/7/07 20:44  
Anonymous Anoniem schreef...

Persoonlijk heb ik het idee dat de mode in de tijd van Ferron minder naar hangsnorren en gevleugelde helmen neigde. Is die meneer op de achtergrond niet eerder Vercingetorix?

26/7/07 15:30  
Blogger Simone schreef...

Gezien de dakpannen denk ik aan Normandie. Heeft dit monument wel met de tweede wereldoorlog te maken? Een tip van de sluier graag, of in dit geval een tip van de helm.

26/7/07 20:23  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik denk dat we een paar generaties na Vergincetorix moeten zoeken. Het is echter wel een rechtstreekse afstammeling van hem, dus Semprini zit er niet zo heel ver naast. Onder Romeinse invloed is de keltiche uitgang -rix (rex of koning) overgegaan in het latijnse -us of -ius. De naam Vergincetorix is verworden tot Veringaius. Het borstbeeld is van de bekende Jellius Veringaius, die als bouwmeester voor veldheer Dumnorix de gallische dorpen versterkte. Hij was een groot voorbeeld voor de Vauban, de fortenbouwer van Lodewijk XIV. De heer op de voorgrond ken ik niet, maar als hij een beroemde architect is zal hij ongetwijfeld de vele bloemen hebben gebracht als eerbetoon aan zijn oude vakbroeder. De foto is duidelijk genomen in een dorpje in Normandië. Simone, kop jij hem in?

28/7/07 18:19  
Blogger Simone schreef...

Quelle blague...er valt vanuit mijn brein weinig in te koppen. Maar goed om een reactie uit te lokken; is het soms Guillaume Longue-Epée in het plaatsje Dives sur Mer?

29/7/07 00:02  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Hulde voor de reacties. We bevinden ons niet in Normandië, maar een stukje dichter bij Parijs.

29/7/07 00:14  
Anonymous Anoniem schreef...

Deze keer is het wel echt niet gemakkelijk! Een kleine gok: Fismes, tussen Parijs en Reims.

30/7/07 00:31  
Blogger Simone schreef...

Nee dit is zeker niet gemakkelijk. Olivier spreekt over een "lieflijk" plaatsje, dus gooi ik "Mantes-La-Jolie" in de ring.

30/7/07 12:20  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Tja, hij is lastig. Deze Asterix heeft - voor zover ik weet - weinig met de Galliërs te maken, maar is het plaatselijke monument voor de gesneuvelden in beide wereldoorlogen. Het plaatsje is een toeristische trekpleister, die vanuit Mantes-la-Jolie aan de andere kant van Parijs ligt.

30/7/07 12:44  
Blogger Simone schreef...

Enfin...wel eens in Fontainebleau geweest, maar dit monument zeker over het hoofd gezien ;-))

30/7/07 20:39  
Blogger vaee schreef...

Volgens mij loopt het paadje waar het goud te vinden is vandaag, naar het mooie plaatsje Senlis!!

30/7/07 22:31  
Blogger Simone schreef...

Om helemaal precies te zijn in "Barbizon" achter het kerkje "Notre Dame de la Persevérance". "Un Ricard" s'il vous plaît...

30/7/07 22:52  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Barbizon, c'est la bonne réponse. Gefeliciteerd!

3/8/07 00:53  

Een reactie posten

<< Home