vrijdag, maart 21, 2008

Lekkerste stokbrood van Parijs

Het lekkerste stokbrood van Parijs koop je niet bij beroemde bakkers als Poilâne in het zesde of Eric Kayser in het vijfde arrondissement, maar bij Anis Bouabsa in een kosmopolitische volksbuurt bij de Porte de la Chapelle, helemaal in het noorden van Parijs, nabij de eindhalte van metrolijn 12. Als u met auto of fiets komt: wel op tijd afslaan, want voor u het weet zit u op de A1 naar Brussel. Met fotograaf Ilse Leenders ging ik vandaag kijken (en proeven).
Bouabsa is pas 28, maar won al talrijke prijzen met zijn baguettes. In 2004 werd hij al eens uitgeroepen tot 'beste arbeider van Frankrijk'. Een foto waarop Jacques Chirac hem huldigt, bewijst dat dat geen hersenspinsel is van Bouabsa.
Zijn verhaal is bijna te mooi om waar te zijn (zeker voor journalisten). Zijn vader kwam begin jaren zeventig uit Tunesië naar Frankrijk om werk te zoeken. De jonge Anis werd geboren in Parijs, maar groeide goeddeels op in de voorstad Bondy in le 9-3, het departement Seine-Saint-Denis waar het zo vaak rommelt.
De verleidingen van de banlieue maakten op Anis weinig indruk. Hij had al op zijn vijftiende zijn liefde gevonden: brood. Meteen toen hij bakkersleerling werd in Bondy, wist hij dat brood en hij voortaan onafscheidelijk zouden zijn.
Drie jaar geleden begon hij zijn eigen bakker aan de Rue Tristan Tzara (op nummer 28) in het achttiende arrondissement. Sindsdien horen zijn broden volgens de vakjury ieder jaar tot de lekkerste drie van de stad: zevende, derde en dit jaar dus eerste. Hij heeft zes mensen in dienst.
Het lekkerste stokbrood van Parijs brengt niet alleen meer klanten, maar ook een prestigieuze afnemer: het Elysée. Als zijn broden een presidentiële test doorstaan, happen Nicolas Sarkozy en Carla Bruni voortaan een jaar lang van het stokbrood van Anis Bouabsa. Iedere dag bestelt het Elysée dan vijftien à twintig broden bij hem.
Ondanks het succes is het de jonge bakker geenszins naar het hoofd gestegen. Terwijl het een trend is voor Franse succesbakkers uit te breiden tot in Moskou, Los Angeles en Tokio, is Bouabsa met zijn broer één nieuwe bakkerij begonnen, bij de Porte de Pantin, in een vergelijkbare buurt. Als hij meer zou willen groeien, verliest hij 'het contact met het brood' en dat wil hij niet.
Dan uiteraard de smaak. We kochten drie stokbroden, ieder een croissant en een soort broodje met appel en kaneel. De croissant en het originele broodje waren bijzonder smaakvol.
En het lekkerste stokbrood van Parijs? Tja, best lekker, maar wat er nu echt heel speciaal aan is, vonden wij lastig te proeven. Weinig zout, knapperig, maar geen brood zoals ik het nog nooit eerder at. Het zal wel een klassiek geval zijn van een parel voor de zwijnen (deze uitspraak heeft uitsluitend betrekking op mezelf en niet op de fotograaf). Morgen meer in (een deel van) de GPD-kranten.

22 maart, 13:12 Lees hier het verhaal op de site van BN/De Stem

Anis Bouabsa haalt zijn inmiddels befaamde stokbroden uit de oven. Foto: Ilse Leenders

Labels: , , , ,

2 Reactie(s):

Blogger François schreef...

Wat een mooi verhaal! Zo'n jongen die ook had kunnen ontsporen maar dankzij het brood goed terecht kwam.
Lang voor de tijd van de Correspondent was er Jan Brusse die vanuit Parijs berichtte over het leven daar. Op tv maakte hij korte filmpjes die zeer karakteristiek waren in beeld en geluid door de commentaarstem van Brusse die met een sjiek Frans accentje zijn onderwerpen insprak. Je kreeg er altijd meteen zin van om naar Parijs te gaan. Helaas niet meer te vinden op YouTube of Dailymotion.
Dus we doen het met de minstens zo leuke bijdragen van de Correspondent. Al is het met zo'n uitzicht natuurlijk geen kunst om zo lekker te schrijven:-)
Enfin, mooie pasen!

22/3/08 09:36  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Merci voor het compliment.

En ook een vredig Pasen toegewenst!

22/3/08 15:30  

Een reactie posten

<< Home