donderdag, mei 14, 2009

Wat is uw favoriete Franse film?


Het 62ste filmfestival in Cannes is begonnen, tijd voor een filmpeiling. Stem in de zijbalk op uw favoriete Franse film. Duidelijke selectiecriteria zijn er niet of het moeten zijn: persoonlijke voorkeur, mijn inschatting van Nederlandse smaak en willekeur. Laat vooral weten waarom u op welke film stemt en welke u mist.

Labels: ,

3 Reactie(s):

Blogger François schreef...

Mooi rijtje, dat aangenaam weinig samenhang heeft en met geestige willekeur is samengesteld. Een van de leukste Franse films die ik ken bestaat niet. Dat wil zeggen, het is een persiflage: Arjan Ederveen en Tosca Niterink maakten ooit een persiflage op de Franse cinema met veel gerook in bed, veelzeggende blikken en melancholieke muziek. Speaking of which: L' Ascenseur pour l'échafaud had mooi gestaan in dit rijtje. Heb hem onlangs weer eens bekeken, wat is Parijs in de jaren '50 toch een fantastisch decor. Ze was bijna nooit interessanter, Jeanne Moreau. Trouwens óók in Querelle, een film die ik graag nomineer voor het rijtje al was het maar om de wat minder klassieke, zeg maar cliché-benadering van de liefde. In Franse films is die naar mijn smaak wat te vaak tussen rijpe heren en jonge vrouwen, alsof er niks anders bestaat.
Om lekker consequent te zijn: In dat licht is mijn ultieme Franse film het verhaal van de prachtige Anouk Aimé met Jean-Louis Trintignant, Un homme et une femme. Het deuntje van Pierre Barouh blijft nog dagenlang in je hoofd zitten. In de canon van de Franse film, als die bestaat, zou hij hoog moeten staan.
Niet alle films uit het stemrijtje heb ik gezien, ik denk niet dat ik ooit tijd wil besteden aan een hele film met Louis de Funés, en Les Valseuses vond ik indertijd -tegen de mening van vrijwel iedereen in- nogal niks. Het wordt natuurlijk....Huit Femmes, uiteraard vanwege Haar:-)

14/5/09 08:48  
Anonymous Qstel schreef...

Ik mis Entre les Murs, de winnaar van de Gouden Palm 2008

14/5/09 10:28  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Entre les murs had er inderdaad bij gekund, niet aan gedacht. Nu ja, keuze genoeg over.

François, je hebt me geïnspireerd tot een nieuwe rubriek op Parijsblog. Merci. Zaterdag meer.

14/5/09 11:27  

Een reactie posten

<< Home