zondag, februari 19, 2006

Interview Emmanuel Le Roy Ladurie

Emmanuel Le Roy Ladurie. Foto Olivier van Beemen

In het huidige nummer van Historisch Nieuwsblad staat een interview van mijn hand met de Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie over de geschiedenis van het klimaat, een van zijn talrijke specialiteiten. Hij doet deze maand als research fellow onderzoek aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De Fransman is vooral bekend van Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën (1975), een historische bestseller over een katharendorp rond de eeuwwisseling van de dertiende eeuw.
Vorige maand had ik het genoegen de levende legende bij hem thuis in het vijftiende arrondissement in Parijs te interviewen. De 76-jarige historicus kan over barre winters en hete zomers van eeuwen geleden vertellen alsof hij er zelf bij was. Voorbeeld: ‘De winter van 1315 was bijzonder streng. Hij volgde op een natte zomer, die geleid had tot een slechte graanoogst. Het is een mythe dat regen goed is voor de oogst. Graan komt oorspronkelijk uit het oosten en houdt juist van droogte. Gevolg was een verschrikkelijke hongersnood, met een hoog sterftecijfer. Ook braken er in diverse steden rellen uit.’
Bijna ontroerend was dat de gerenommeerde historicus míj regelmatig vroeg of ik nog tijd had. In al zijn enthousiasme voor de klimaathistorie zocht hij steeds nieuwe boeken, prenten en foto's van gletjsers (een belangrijke bron) uit zijn werkkamer. Na een gesprek van ruim twee uur zat Le Roy Ladurie niet meer achter een lege tafel, zoals bij aanvang van het gesprek, maar achter een berg van boeken, aantekeningen en documenten.
De geschiedenis van het klimaat klinkt misschien in eerste instantie niet superinteressant, maar met Le Roy Ladurie is dat het zeker wel. Ik hoop dat ik dat heb weten over te brengen in het interview in Historisch Nieuwsblad. Geïnteresseerden vellen zelf een oordeel door het blad deze maand te kopen.

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home