zondag, maart 05, 2006

Géoportail: Franse concurrent Earth Google

Het Franse geografisch instituut IGN lanceert in juni Géoportail, een concurrent van Google Earth. Dat is een programma waarop je over de hele wereld kunt navigeren met satellietfoto's, zoals hiernaast van mijn buurt (in de ruime zin van het woord) in Parijs. Géoportail zal alleen het Franse grondgebied bestrijken.
Het zal, anders dan Google, gebruik maken van luchtfoto's, liefst 400.000. Heel Frankrijk zal zichtbaar zijn op een schaal van één pixel voor vijftig centimeter, wat gelijk is aan het hoogste niveau van Google Earth. Frankrijk is bij Google echter slechts voor 20 procent vastgelegd op die schaal.
In tegenstelling tot Google Earth hoef je niets te installeren bij het Institut Géographique National. Het programma is op de site beschikbaar: vanaf juni gelimiteerd, daarna voor iedereen.
Frankrijk en Google zijn de laatste tijd vaker in concurrentie of conflict. Het nationale persbureau AFP eist bijna vijftien miljoen euro voor het gebruik van tekst en foto's op Google Actualités en Frankrijk verzette zich fel tegen het project van Google om een online database te vormen met miljoenen boeken. Frankrijk gaat nu waarschijnlijk een eigen database maken. De EU heeft ook al aangekodigd minstens zes miljoen boeken op scherm beschikbaar te maken.

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Ze verkopen ook leuke posters... :D

5/3/06 23:06  

Een reactie posten

<< Home