donderdag, maart 23, 2006

Libération geeft tips tegen traangas

De linkse krant Libération leeft door het studentenprotest de afgelopen weken helemaal op. De oplage, die de laatste jaren sterk daalde, stijgt weer iets en de krant kan zijn engagement weer volop tonen.

Zo is de pagina Vous vandaag gewijd aan bescherming tegen traangas, dat de CRS (Franse ME) gebruiken als protesten uit de hand dreigen te lopen. Zelf maakte ik het afgelopen zaterdag voor het eerst mee: niet aangenaam voor ogen en luchtwegen, maar gelukkig snel uitgewerkt en niet schadelijk. Het viel me trouwens op dat enkele fotografen en een cameraman goed voorbereid waren. Zij stonden plaatjes te schieten cq te filmen met helm (tegen de flessen die de jongeren niet ver genoeg gooien en in eigen kamp terecht komen) en grote beschermende brillen. De journalistiek is een zwaar vak...

De tips tegen traangas:

- Zet een ski- of duikbril op
- Houd een sjaal voor neus en mond
- Nooit in je ogen wrijven
- Spuit wat citroen op je sjaal. Dat filtert het gas. Azijn of appelcider werken ook.
- Was je goed en maak je niet op. Vuil en make-up trekken het gas aan.

Wat Libération niet vermeldt, is dat je ook gewoon weg kunt blijven van de gewelddadige confrontaties, wat vrij gemakkelijk is. Een vreedzame demonstratie ontaardt over het algemeen niet van het ene op het andere moment in een confrontatie tussen CRS en studenten.

Zie ook mijn eerdere bericht over Libération en dit bericht op De Nieuwe Reporter.

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home