dinsdag, maart 21, 2006

Algemene staking in Frankrijk

Demonstratie vorige week donderdag. Foto: Olivier van Beemen

Het is zover: de regering negeert het vakbondsultimatum en handhaaft terecht haar wet met het arbeidscontract CPE. En dus hebben de vakbonden opgeroepen tot een algemene staking voor volgende week dinsdag.
Nog even over dat 'ultimatum': in Frankrijk is 8 procent van de werknemers lid van een vakbond (ter vergelijking, in Nederland is dat 27 procent, in Belgiƫ 60 en in Zweden 80). Uiteraard heeft een democratisch verkozen parlement de nodige gebreken, maar het vertegenwoordigt in ieder geval een meerderheid van de stemmende bevolking. De regering komt voort uit een kamermeerderheid. Dan vraag je je af waar bonden met zo weinig legitimiteit het lef vandaan halen een ultimatum te stellen aan de regering. Wees blij dat jullie met je 8 procent aanhang af en toe eens rond de vergadertafel worden uitgenodigd, ben ik geneigd te zeggen.
Vandaag en donderdag gaan studenten en scholieren ook weer demonstreren. Behalve ruim de helft van de Franse universiteiten zijn ook steeds meer scholen ontregeld. Frankrijk is al geen koploper in de internationale kenniseconomie en dergelijke extra achterstand is wel het laatste wat de jongeren kunnen gebruiken. Hun Nederlandse, Duitse en Amerikaanse leeftijdsgenoten, die op een internationaliserende arbeidsmarkt steeds meer directe concurrentie vormen, wachten niet tot de Fransen uitgestaakt zijn, voordat ze verder leren.

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home