donderdag, maart 30, 2006

Negatief reisadvies Parijs

'Don't go to Paris warning,' kopte de Britse krant The Sun. De krant toont een foto waarop een onschuldige dame wordt aangevallen door een groep wilde demonstranten. Dat gevaar loopt iedereen in Parijs, is de boodschap. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de gevaren in Parijs. Hoewel de links en de vermelding van de krant eigenlijk al weblogvervuiling zijn, hoorde ik in Nederland ook al weer de eerste bezorgde klanken: is een weekendje Parijs nog wel veilig? Tijdens de rellen in de voorsteden ging het ook al zo. Lees daarover mijn bericht: Voorsteden Parijs geen Tsjetsjeniƫ.
Voor alle duidelijkheid: Parijs is op dagen zonder demonstraties totaal rustig. En zelfs een folkloristisch bezoek aan een - oh la la - demonstratie brengt slechts een zeer gering risico mee. Zolang je maar niet naar de plek gaat waar de demonstratie eindigt, en vooral: daar niet blijft na afloop. Daar vindt steevast het gerotzooi plaats.
Wie echt geen enkel extra risico wil lopen, blijft gewoon weg van de route van de tocht, die altijd een dag van tevoren wordt aangekondigd. Meestal merk je op een parallelweg van de demonstratie al niets meer van de duizenden protestgangers. Laat staan in een andere buurt.
Ik vind de demonstraties en de eis het CPE in te trekken op zich onzinnig en ondemocratisch, zoals ik al meermaals op dit blog en ook in de krant schreef, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ongeregeldheden in het niet vallen bij de massale, vreedzame optochten.
Uiteraard moet de pers berichten over de rellen en levert het geweld spectaculaire beelden op, maar geloof alsjeblieft niet dat ik in levensgevaar door dagelijks - en soms zelfs (oei oei oei) 's nachts - in Parijs rond te fietsen en te lopen.

Labels:

5 Reactie(s):

Blogger Rick Lindeman schreef...

gebeurt er eindelijk iets in dat dorp, is het nog niet goed

31/3/06 14:22  
Blogger Thomas schreef...

Ik zit zelf in Rouen, en op zich is hier ook weinig aan de hand, ik zou alleen niet mijn auto in de binnenstad laten staan op dagen van de demonstraties. Ruiten zijn zeker niet veilig en er branden ook weer verschillende auto's uit. Verder inderdaad totaal veilig.

31/3/06 15:41  
Anonymous Anoniem schreef...

Ik zit ook in Parijs en ik vind het gek dat een freelance journalist de demonstraties onzinnig verklaard. Wanneer je zonder reden ontslagen kan worden, zullen sommige bazen eisen stellen aan hun werknemer die tegen de rechten van de werknemers ingaan. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld niet wil overwerken kan zijn baas hem zonder enige rechtvaardiging ontslaan. Ik studeer zelf aan de Sorbonne en ik ga al 3 weken niet naar school. Dat is lastig maar ik begrijp wel de demonstraties...

31/3/06 20:12  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Rick, ik vind het fantastisch dat er zoveel gebeurt in Parijs, ik ben het alleen compleet oneens met de studenten.
Simon, zie de links in dit bericht voor een onderbouwing van mijn mening. Grofweg komt het hier op neer: de keus is niet tussen een goede, vaste baan en een onzekere baan, maar tussen een onzekere baan en geen baan.
Ik vind het dan ook jammer dat Chirac zojuist de wet sterk heeft afgezwakt (ik schreef er zojuist over: lees morgen in de regionale kranten). Dat is echter wel begrijpelijk: het land dreigt dankzij een klein groepje fanatieke, weinig democratisch operende studenten dermate te ontsporen dat Chirac bijna niet anders kon. Het is wel een kniebuiging van democratie voor de straat.
En nu is het weekend...

31/3/06 21:15  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

'opereREnde', bedoelde ik natuurlijk

Mocht Simon dit lezen, wil je mij een mailtje sturen met je gegevens (bij contact in rechterbalk op voorpagina). Ik zou graag eens met je praten.

3/4/06 12:09  

Een reactie posten

<< Home