woensdag, mei 03, 2006

Le Touquet, het echte Paris-Plage

Zoals beloofd hier het verhaaltje achter mijn bezoek aan Le Touquet-Paris-Plage, een chique kustplaatsje in het departement Pas-de-Calais, tweehonderd kilometer ten noordwesten van Parijs. Vorig jaar maakte ik daar een reisreportage voor Het Parool.
Nogal brutaal had het plaatsje de Parijse bushokjes en metrostations vol gehangen met de campagne: 'Er gaat niets boven het origineel. Le Touquet-Paris-Plage, het echte strand van Parijs.' Bovendien werden op treinstations zakjes 'echt strandzand' uitgedeeld aan de Parijzenaars. Uiteraard was dit een sneer naar het buitengewoon populaire stadsstrandje Paris-Plage, dat dit jaar al weer zijn vijfde editie ingaat. Hier een gedeelte van mijn verhaal van vorig jaar:

‘Er gaat niets boven het origineel. Le Touquet-Paris-Plage, het echte strand van Parijs,’ lezen Parijzenaars op grote reclameposters in hun metro- en treinstations. Hoewel de Normandische kust dichterbij is, voert het stadje Le Touquet in het departement Nauw van Calais al een eeuw lang de officiële bijnaam Paris-Plage.
Toen burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs drie jaar geleden het ’s zomerse zandstrandje op de kade van de Seine aan liet leggen, heeft de hoofdstad volgens woordvoerster Martine Leuillier van de plaatselijke VVV niet met Le Touquet overlegd over de naam Paris-Plage. Burgemeester Léonce Deprez zei bovendien in een interview met tv-zender TF 1 dat Parijs niet inging op zijn voorstel tot een gezamenlijke campagne. Aan beide uiteinden van het drie kilometer lange strand in Parijs zou volgens Deprez een bord moeten hangen met de tekst: “Met de snelweg is Paris-Plage het hele jaar open.”
Hoewel de badplaats beweert geen ruzie te hebben met Parijs, besloot Le Touquet een – naar eigen zeggen – ‘lange neus’ te maken met de campagne, die 60.000 euro kostte. Behalve de posters werden op treinstations zakjes met ‘het échte zand van Paris-Plage’ uitgedeeld, in totaal tweehonderd kilo. Parijs wenste niet te reageren op de vreedzame provocatie.
Echt boos kan Le Touquet trouwens moeilijk zijn op de hoofdstad, want het Seinestrand heeft Le Touquet grote naamsbekendheid gebracht, die uiteraard nog versterkt is door de eigen campagne. Bovendien verschilt de clientèle van de beide Paris-Plages zoveel, dat de kustplaats geen enkele badgast verliest aan de mogelijke concurrentie aan de Seine.

Over reisreportages in Het Parool gesproken: een tijdje geleden schreef ik over de schitterende middeleeuwse stad Carcassonne. Het verhaal stond zaterdag in de krant en is hier te lezen.

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Leuk stukje, ik woon zelf een half uurtje drie kwartier van Carcassonne af en inderdaad, het is een arme regio, maar veel fijner om te wonen dan in bv Juan Les Pins, waar we eerder hebben gewoond. Wat een verandering om alleen maar groen te zien ipv beton. En een tip: als je bv in februari naar Carcassonne gaat is 's weekends alles open maar zijn er heel wat minder mensen. Er is niks mooiers dan met een ondergaande zon een romantische wandeling te maken op de muren met het uitzicht dat je hebt.

3/5/06 20:57  

Een reactie posten

<< Home