zondag, juli 09, 2006

Ai, ai, ai, ai. Nee, Zizou, na alles wat je voor ons gedaan hebt

Zo klonk het Franse commentaar zojuist op de Vieux Port, de oude haven van Marseille, waar de gemeente een groot scherm had geïnstalleerd. De klaagzangen konden niet voorkomen dat Zinedine Zidane met pensioen werd gestuurd door de scheidsrechter. Terecht, helaas.
Ongeloof overheerste. Surrealisme. Vrijwel alle supporters die ik de uren voor de rode kaart gesproken had, waren het eens: Zizou is niet alleen Frankrijks beste speler aller tijden, maar de beste speler aller tijden. Point final. Punt.
L'enfant du pays (de jongen die hiervandaan komt) was een voorbeeld voor alle Marseillais. Nooit is hij arrogant geworden, hij heeft de beste techniek en is zo'n goed mens. En dan de rode kaart.
Zonder Zidane en zonder de andere Marseillais, de gewisselde OM-speler Franck Ribéry, begon Frankrijk dus aan de penalty's. De meeste fans om mij heen geloofden er nog in, maar je zag dat er iets gekraakt was, net als bij les Bleus in Berlijn.
Trezeguet miste. Italië won. Diep teleurgesteld en in rap tempo verlieten de meesten de Vieux Port. Ik ging snel naar het hotel om een stukje te schrijven voor de regionale kranten. Morgen de foto's van dit spectaculaire avondje in de Franse voetbalhoofdstad.

Labels: ,

8 Reactie(s):

Blogger Werner Bossmann schreef...

maar wat is volgens de franse kranten de verklaring voor de actie van de held van de minderbehaarden? ik dacht dat hij ineens genoeg had van al het gedoe en het feit dat alle hoop op hem gevestigd was en de snelste manier om van het veld gestuurd te worden zocht. lekker douchen en naar huis. maar na die kopstoot stond hij nog met een gebalde vuist klaar om zijn tegenstander desnoods nog een ram op zijn bek te geven.

10/7/06 08:11  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Domenech vindt in ieder geval dat Materazzi zich aanstelde. Niemand durft te zeggen dat hij/zij Zidane de actie kwalijk neemt, maar hij heeft natuurlijk wel zijn team de afgrond in gestort (na het in de finale gebracht te hebben, dat dan weer wel). De half-mislukte Panenka was al een slecht voorteken.
Telefoonaanbieder Orange had vanmorgen in de lokale krant 'La Provence' een paginagrote advertentie, waarin nummer 10 bedankt werd voor de bewezen diensten. Klonk erg ironisch, maar die advertentie is natuurlijk (ver) voor bekendworden van de uitslag geplaatst.

10/7/06 09:39  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Overigens is me wel vaker opgevallen dat Zidane vrij veel kaarten krijgt. Zijn schorsing tegen Togo kwam ook na een vrij domme en nutteloze overtreding, waarschijnlijk uit frustratie over de gelijkmaker van Zuid-Korea. De Franse tv had het over 'oude demonen' die hem weer parten spelen. Blijkbaar kon hij zich vroeger vrij slecht beheersen...

10/7/06 09:46  
Anonymous Anoniem schreef...

Het probleem waar iedereen mee zit is dat de pers Zidane perfect had gemaakt. Zidane is een TOP-voetballer maar nog steeds ook maar een gewoon mens. Natuurlijk is het niet goed te praten, maar denk je nou echt dat hij hier zelf achteraf blij mee is? Een trieste harde les voor Zidane. Ik voel met hem mee. Door passie en keiharde inzet is hij groot geworden. Riskante combi met de extra spanning van een WK en de laatste wedstrijd die hij zou spelen.

10/7/06 13:34  
Anonymous Anoniem schreef...

ik sluit me bij werner aan. de beste voetballers zij nu eenmaal niet altijd lieverdjes...(maradonna, george best, etc)

10/7/06 14:08  
Anonymous Anoniem schreef...

maakt het iets uit wat materazzi precies zei? zidane claimt ontoerekeningsvatbaarheid in de wettelijke betekenis, het was een act of passion, hij was buiten zichzelf...het was niet de zidane die we allemaal kennen die deze handeling verrichtte, maar een stand-in, iemand anders, de zidane die door frustratie over het anti-voetbal van de italianen buiten zijn persoonlijkheid geraakte...

10/7/06 17:17  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Inmiddels hebben jullie vast ook allemaal wel de laatste geruchten gehoord. Volgens een familielid in Algerije zou Zizou inderdaad zijn uitgemaakt voor terrorist en Braziliaanse liplezers zouden ontdekt hebben dat de Italiaan Zidanes zus voor hoer zou hebben uitgemkaakt. Of zijn moeder, da's nog niet helemaal duidelijk. Ja, dan vraag je er natuurlijk wel om.
Het Franse volk heeft Zizou gelukkig al weer vergeven, net als Chirac. Die begrijpt Zidane maar al te goed, want hij heeft zelf in zijn veertigjarige politieke carrière ook wel eens een steekje laten vallen...

10/7/06 19:04  
Blogger Werner Bossmann schreef...

Chirac is ook vergeven, hierbij.

11/7/06 07:51  

Een reactie posten

<< Home