donderdag, juli 20, 2006

Zidane en Thuram

Lilian Thuram mag dan tegen Italië waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Frankrijk hebben gespeeld en Zinedine Zidane zijn laatste wedstrijd tout court, beiden doen nog steeds van zich spreken.
Zidane moet zich vandaag bij de wereldvoetbalbond Fifa verantwoorden voor zijn kopstoot tegen de Italiaan Marco Materazzi en Thuram, die bekend staat als de linkse intellectueel van het team, deed enkele schokkende uitspraken in een interview met het tijdschrift Les Inrockuptibles.
Ik heb het interview nog niet gelezen, maar volgens een persbericht noemde hij Materazzi een 'ziekte (...) die niet zou moeten bestaan'.
Bovendien waarschuwde hij voor de sarkoïsation des esprits, de 'sarkoïsering' van de gedachten. Dat is een variant op de lepenisation des esprits, dit maal niet verwijzend naar Jean-Marie Le Pen, maar naar minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. Die is in de ogen van Thuram bijna even gevaarlijk als de leider van het Front National. Het wegsturen van illegalen vergeleek Thuram in het interview met 'deportatie'. 'Schandalig,' was de reactie van een UMP-partijgenoot van Sarkozy.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home