woensdag, februari 21, 2007

Voetbal in Lens


Filmpje van omstreden doelpunt van Ryan Giggs (Manchester United) tegen Lille.
Via You Tube van Arabische tv-zender.


Lens is een weinig aantrekkelijke stad. Terecht dat ze een dependance krijgen van het Louvre, die in 2009 moet openen. Deze maand waren er enkele financiële problemen, maar die zouden nu weer zijn opgelost. Zie ook dit bericht. De Lensois zullen raar opkijken wanneer er binnenkort Japanners in de stad gesignaleerd zullen worden.
Tot die tijd is voetbal in Lens een stuk belangrijker dan kunst. Niet voor niets heeft de stad een stadion met meer zitplaatsen (41.809) dan inwoners (35.200). Ik was gisteravond in het Stade Félix Bollaert voor de voetbalwedstrijd in de Champion's League tussen LOSC (uit Lille) en Manchester United, met een Engelse vriend die groot fan is van Van der Sar en zijn kameraden. We hadden kaarten tussen de Franse supporters geregeld.
Een aardige wedstrijd, met twee hoogtepunten: een afgekeurd doelpunt van de enige aanvaller van Lille, met de onvergetelijke naam Odemwingie, waarbij de reden voor afkeuring vanaf de tribune een raadsel was. En een vrije trap van Ryan Giggs (filmpje), die de bal volgens de Lillois te vroeg nam, waarna de Fransen overwogen de wedstrijd te boycotten. 'Heerlijk, er gaat niets boven een omstreden, onterechte overwinning,' concludeerde mijn vriend na afloop.
Op weg van het stadion richting centrum hebben we nog gewerkt aan de vrede tussen de volkeren, door een arm over de schouder van een jongen te leggen die graag wilde bewijzen dat de Fransen wel degelijk progressie boeken in het Engels. 'Fuck you English', begroette hij ons.
Tegen de verwachting in antwoordden wij op vriendelijke toon in de taal van Molière en vertelden hem dat wij ook vonden dat de goal van Lille onterecht was afgekeurd, waarop hij - op zijn manier - zijn excuses aanbood en zei dat hij zo baalde dat de rijke club het voordeel krijgt van de scheidsrechter. Dat was overigens een Nederlander, Eric Braamhaar, die zich niet bijzonder populair heeft gemaakt in Noord-Frankrijk. 'Arbitre enculé' schalde het minutenlang door het stadion, vrij vertaald: hij is een hondenlul.

Noord-Franse stad Lens. Foto: Olivier van Beemen

Labels: , ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home