woensdag, maart 04, 2009

De negen lege zalen van het Centre Pompidou

PhotobucketVijftig jaar leegte in Centre Pompidou. Foto: Ilse Leenders

Het Centre Pompidou in Parijs toont tot en met 23 maart een overzichtstentoonstelling van vijftig jaar leegte. Yves Klein was in 1958 de eerste kunstenaar die een expo organiseerde waarbij niets te zien was dan leegte.
Vides, une retrospective beslaat negen lege zalen op de vierde etage, waar doorgaans (een klein deel van) de vaste collectie getoond wordt. Fotografe Ilse Leenders en ik troffen veel enthousiastelingen. Thierry Géhin, zelf kunstenaar, was bijzonder onder de indruk en nam in iedere zaal foto's. Een Australische professor in het recht die alleen zijn voornaam wilde de noemen (David) kwam eindelijk tot rust in een wereld vol excessen, en de Duitse curator Amely Deiss was even gechoqueerd en daarna opgewonden en in ieder geval zeker dat een dergelijke expo in haar Museum für Konkrete Kunst in Ingolstadt nooit mogelijk zou zijn. De Nederlandse Liezbeth Feenstra en (vermoedelijk) haar man moesten daarentegen nog even wennen, maar vonden het wel 'heel erg bij de Fransen passen'. Overmorgen meer op de kunstpagina van uw regionale krant.

6/3/09 Link naar het verhaal in BN/De Stem

Labels: ,

2 Reactie(s):

Blogger Unknown schreef...

Hier beelden van het openingsconcert:

http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7hL0E

5/3/09 08:41  
Blogger François schreef...

Milliped, wat een geweldige soundtrack bij het verhaal over het centre Pompidou! Ik kan oprecht enthousiast worden van zo'n filmpje. Wist niet dat er een orkest-versie bestond van het werk. Het is wel eens door de Nederlandse pianist Daniël Wayenberg uitgevoerd op een Frans festival, zal wel La Roque-d'Anthéron zijn geweest, want dat is helemaal piano.
Cage bedacht dit briljante idee, en als je het commentaar hoort bij deze uitvoering bereikte hij er precies de spanning en het effect mee dat ie beoogde. Geweldig!

5/3/09 12:41  

Een reactie posten

<< Home