maandag, oktober 19, 2009

Humor: zelfmoorden bij France Télécom

Fransen en humor, het blijft vaak een lastige combi. Op zich ben ik geen tegenstander van morbide humor die net iets te ver gaat, maar doet het dan wel goed en niet zoals hierboven.
Overigens weet u als FD-lezer dat de 'zelfmoordgolf' bij France Télécom in ieder geval tot de 24ste zelfmoord (afgelopen week vond de 25ste in ruim 1,5 jaar plaats) onder het landelijke gemiddelde ligt. Ik plaats mijn recente verhaal daarover bij de reacties.

Beide filmpjes ontdekte ik op Frogsmoke.

Labels:

6 Reactie(s):

Blogger Olivier van Beemen schreef...

Een profiel van Louis-Pierre Wenes, ex nr 2 bij France Télécom, voor de pagina Mensen van FD

Mr. Low Prices Wanted afgeserveerd

Olivier van Beemen
Parijs

Louis-Pierre Wenes is het slachtoffer geworden van de al dan niet vermeende suïcidegolf die France Télécom (FT) teistert. De nummer twee van de Franse communicatiegigant, verantwoordelijk voor de activiteiten in Frankrijk, heeft begin deze week zijn ontslag aangeboden. In de Franse pers klinken geluiden dat dat niet vrijwillig gebeurd is, maar onder druk van de grootste aandeelhouder, de Franse staat.
Wenes wordt opgevolgd door Stéphane Richard, de voormalige kabinetsdirecteur van minister van Financiën Christine Lagarde. De Franse overheid bezit nog 27 % van de aandelen van het voormalige overheidsbedrijf.
Het afgelopen anderhalf jaar pleegden 24 werknemers bij FT zelfmoord, wat te wijten zou zijn aan de toegenomen werkdruk. Critici wijzen er echter op dat niet alle zelfmoorden aan het werk gerelateerd lijken te zijn. Bovendien zijn er meer dan 100.000 Fransen werkzaam bij France Télécom, waardoor het percentage - hoe tragisch ook - onder het nationale zelfmoordpercentage ligt van 16,2 per 100.000 inwoners.
Toch is de onrust over de zelfmoorden tot in de hoogste regionen van de macht doorgedrongen. Lagarde, die het ondanks het minderheidsaandeel van de staat de facto nog steeds voor het zeggen heeft bij FT, besloot na lang beraad bestuursvoorzitter Didier Lombard vooralsnog te sparen. De linkse oppositie vroeg ook om zijn ontslag.
Wenes was een van de voornaamste verantwoordelijken voor de metamorfose van een overheidsmonopolist tot een competitieve multinational, gespecialiseerd in internet en mobiele telefonie. In die sectoren opereert FT in veel landen onder de naam Orange, maar Orange Nederland werd twee jaar geleden afgestoten.
Zes jaar geleden werd Wenes binnengehaald en hij had vooral tot taak mankracht kwijt te raken en de arbeidsproductiviteit te verhogen. Vanaf 2005 voerde hij het plan ‘Next’ door. FT moest een commercieel bedrijf worden: functies verdwenen, gepensioneerden kregen geen opvolgers en het personeel werd aangemoedigd rap te roteren. Volgens het programma ‘Time to move’ zou hoger personeel iedere drie jaar van functie moeten verwisselen. Eind 2004 was het personeelsbestand in Frankrijk van FT ongeveer een kwart groter dan nu.
Wenes groeide uit tot een symbool voor - in de woorden van een vakbondswoordvoerder - ‘het terreurmanagement’ dat de afgelopen jaren gevoerd werd. Hij hield ervan de zaken op scherp te stellen. ‘Of je onderwerpt je, of je maakt jezelf overbodig’, zei hij in interview over opstandig personeel.
Hij verwierf zich een reputatie als cost killer en kreeg de bijnaam Low Prices Wanted, net als zijn initialen. Veel werknemers hebben de hervormingen binnen het bedrijf ervaren als een kaalslag. De 24ste werknemer die vorige week zelfmoord pleegde, door van een brug over de snelweg te springen, noemde de arbeidsomstandigheden expliciet als oorzaak voor zijn daad.
De vakbonden en het personeel, van wie 70 % nog steeds de status van ambtenaar heeft, mochten dan slecht te spreken zijn over Wenes, voor de directie gold het tegenovergestelde. Begin dit jaar werd hij gepromoveerd tot vice-bestuursvoorzitter bij FT.
Het ontslag van Wenes heeft er niet toe geleid dat de rust is weergekeerd bij FT. Gisteren werd op meerdere plekken in het land gestaakt. Voor het hoofdkantoor in Parijs demonstreerden enkele honderden boze werknemers Volgens de vakbonden legde ongeveer een derde van het personeel het werk neer, de directie houdt het op de helft daarvan.
De onvrede bij FT valt samen met onrust over een eventuele aanstaande privatisering van La Poste, de Franse posterijen die nu nog geheel in staatshanden zijn. De organisatoren van een nepreferendum claimen een groot succes behaald te hebben afgelopen weekend: 2 mln Fransen zouden zich tegen de statuutverandering hebben uitgesproken, die privatisering in de toekomst mogelijk maakt.
Wenes’ loopbaan zit er op. Hij is zestig, de pensioensgerechtigde leeftijd in Frankrijk.

19/10/09 12:54  
Anonymous Batave schreef...

Dat zelfmoordgedoe doet mij denken aan het Coca-Cola gebeuren in België 10 jaar geleden : Un effet de mode.

19/10/09 13:15  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

De 102.000 medewerkers van France Télécom hebben deze vragenlijst toegestuurd gekregen om na te gaan of het werk ze te veel wordt. Ik word al depressief als ik het pdf-document met 160 (!) vragen open.

19/10/09 13:40  
Blogger Rene Smit schreef...

Je link werkt niet, er moet http:// voor

Orange is trouwens een rotbedrijf. Zolang het werkt, werkt het. Maar als het niet werkt... bon courage! (ook een fijn truukje van Orange: de wachttijd voor de bedtaalde telefoonhulplijnen is gratis. maar de wachttijd tussen het doorscahkkelen van A naar B (naar C naar D etc) niet.

19/10/09 14:05  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Dank René

Hier de vragenlijst.

19/10/09 14:11  
Blogger Simone schreef...

Terreurmanagement. Tjee, daar krijg ik zo'n déjà vu gevoel bij.
En die vragenlijst? Worden de door mij ingevulde gegevens wel volledig anoniem verwerkt??? En ik wil zeker weten dat ik niet herkenbaar ben na afloop van "Met gemak van het dak". Oeps.

19/10/09 18:23  

Een reactie posten

<< Home