dinsdag, december 13, 2005

Protest tegen toneelstuk Mahomet van Voltaire

Verlichtingsfilosoof Voltaire (1694-1778) is tegenwoordig weer in opspraak in Frankrijk, net als tijdens zijn leven. Uit een artikel in Le Figaro blijkt dat plaatselijke moslimverenigingen en vertegenwoordigers van de moskee van Genève zich hebben verzet tegen de vertoning van Voltaires toneelstuk Le fanatisme ou Mahomet le prophète in het Franse plaatsje Saint-Genis-Pouilly, niet ver van de grens met Zwitserland.
Zij vinden dat het stuk, dat de profeet Mohammed afschildert als een bloeddorstig figuur, een aanval is op de vreedzame waarden van hun godsdienst. Volgens critici is het toneelstuk echter niet alleen een aanklacht tegen de islam, maar vooral ook tegen de andere monotheïstische godsdiensten.
Hoe het ook zij: het lijkt de laatste tijd een trend in Frankrijk om de geschiedenis te bekijken vanuit hedendaags perspectief. Twee weken geleden nog verscheen een boek waarin Napoleon werd gebombardeerd tot de eerste racistische dictator uit de geschiedenis, omdat hij de slavenhandel weer had ingevoerd. Resultaat: zelfs Napoleonbewonderaar Dominique de Villepin kon zich niet meer op de herdenking vertonen van Napoleons glorieuze overwinning bij de slag van Austerlitz. Daar laat ik het bij, want in nummer 52 van Elsevier staat een verhaal van mij over (onder meer) dit verschijnsel.
Le fanatisme ging eind vorige week toch door, maar werd ondanks de aanwezigheid van veertig man gendarmerie verstoord door dertig à veertig demonstranten. Hun werkwijze deed denken aan de voorstadrellen een maand geleden, tijdens welke het overigens rustig bleef in Saint-Genis. Ze staken prullenbakken, een auto en een deel van een school in brand en verwelkomden de toegesnelde brandweer met stenen.
Voltaire verdient in ieder geval waardering. Een polemiek veroorzaken tweeënhalve eeuw na publicatie van je toneelstuk is niet voor iedereen weggelegd.

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home