donderdag, januari 19, 2006

2007: Ségolène Royal vs Nicolas Sarkozy

Een van de hoofdonderwerpen sinds 2003 (een jaar na de verkiezing) in de Franse politiek en vooral de media is: wie wordt de nieuwe president in 2007. Laat ik me eens aan een prognose wagen.
Ik denk dat minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy de rechtse kandidaat zal worden die doorgaat naar de tweede ronde en Ségolène Royal de linkse. Voor alle duidelijkheid: in de Franse presidentsverkiezing mag in de eerste ronde een onbeperkt aantal kandidaten meedoen, zolang ze maar 500 handtekeningen hebben van gekozen politici, van parlementsleden tot burgemeesters van dorpjes met 15 inwoners. Als geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen haalt, volgt een tweede ronde tussen de twee beste kandidaten.
In die tweede ronde denk ik dat Royal Sarkozy verslaat. Sarkozy is weliswaar populairder op dit moment, maar is te uitgesproken rechts. Er bestaat waardering voor zijn stevige uitspraken en optredens, maar zijn economisch liberale denkbeelden choqueren veel Fransen. Links haat hem, waardoor hij het echt moet hebben van een rechts tot uiterst rechts kiezerssegment.
Royal daarentegen kan behalve de steun van links ook op aanhang rekenen in het centrum en zelfs bij gematigd-rechts. Als onderminister van Familiezaken heeft ze zich ingezet voor gezinnen en tegen het morele verval ('ik zou mijn kind terugroepen als zij met een zichtbare string naar school zou willen'). Ze heeft Frankrijk een famille nombreuse gegeven: vier kinderen.
Bovendien lijkt het land 'toe te zijn' aan een vrouwelijke president. Bij de verkiezingen in Chili, waar in Frankrijk buitengewoon veel aandacht voor was, bleek dat veel rechtse vrouwen ook voor de linkse kandidate kozen.
Dus, mei 2007: Sarko - Royal, met een nipte overwinning voor Royal.

Wat denken jullie?

Labels: ,

5 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

ik ben voor

20/1/06 17:21  
Anonymous Anoniem schreef...

D'abord, désolé d'écrire en français et pas en néerlandais...En ce qui concerne ton commentaire (et ton titre) Olivier, je pense qu'il est réaliste si l'on suit les sondages d'opinions. Autrement, il me semble que rien n'est joué, à gauche comme à droite. Les électeurs français sont versatiles et changeront d'avis jusqu'au moment de mettre un bulletin de vote dans l'urne. Pour l'heure, il est donc encore un peu tôt pour parier sur un nom. D'autre part, je ne suis pas sûr que Mme Royal ait réellement une chance. Tout du moins pas avant que les socialstes ne la dégignent comme candidate.

21/1/06 20:26  
Blogger Remco Reiding schreef...

Alleen vanwege haar naam ben ik al voor. En vrouwen aan de macht - dat is ook een goede zaak (zolang ik thuis maar de broek aan blijf houden).

Remco
http://rusland.blogspot.com

22/1/06 23:35  
Anonymous Anoniem schreef...

Natuurlijk ben ik voor Ségolène.
Ze is verstandig, relaxt en overziet situaties goed, bovendien heeft ze een uiterst deskundige echtgenoot. Ze is wars van ijdeltuiterijen zoals al haar mannelijke PS-collega's, die steeds zenuwachtiger als een steeltje ruziënde kinderen over haar struikelen. Maar vandaag las is dat Sarko het Franse stakingsrecht oftewel de macht van de vakbonden, (een minoriteitsgroep die echter wel in staat is zowel de concurrentiepositie van Frankrijk dan wel de Franse positie in Europa te verzwakken) wil intomen. Vandaag wint Sarko hetdus bij mij, maar in mijn hart hoop dat Ségo het wordt.

4/9/06 16:31  
Blogger Unknown schreef...

Helaas, voor de fransen denk ik dat je gelijk krijgt. Nu al werken de fransen bijna niet meer. 35 uur per week en Segolene wil hier nog wat uren afhalen, daarbij het minimum inkomen verhogen zodat het nog aantrekkelijker wordt om "zwart" poolse werknemers voor je te laten werken, of maar liever niemand en te automatiseren.

Volgens mij wil ze het overgrote deel aan ambtenaren die bureacratie maken om bureaucratie te maken verder uitbreiden met de daaraan gekoppelde voorbeeldige arbeidsrechten, die traditioneel getrouw in september nog eens 2 weken aan de vakantie toevoegen om te staken.

Belastingen zijn zo hoog en arbeidswetgeving zodanig nadelig dat Frankrijk groot is geworden met multinationals die worden geleid door zeer capabele ondernemers die alles zo automatiseren dan wel in het buitenland laten doen dat ze de wereldwijd meest rendabele bedrijven hebben.

Helaas voor de fransen betekent dit dat jongen werkeloze jongeren (vaak van Algerijnse, Marokaanse of antiliaanse afkomst) nog minder betrokken worden in de maatschappij en verder betutteld met overheidsinstanties die ze niets anders kunnen bieden dan scholing voor baantjes die er niet zijn. Daarom maar in Getto´s zich overgeleverd voelen aan een overheid die voor hen banen zou moeten creeëren.

Frankrijk zal onder Sego verder afzakken in Europa tot een derde rangs land met een hele nieuwe generatie die groot is geworden met een door de overheid betaalde studie voor iets wat ze leuk vinden (PHD is Sociologie, Ambtenarij, Psychologie of rechten) en waarvan ze verwachten dat de overheid een baan voor ze vindt en wel voor een minimum salaris niet langer dan 34 uur per week. In India staan 100 duizenden studenten met informatica en service gerichte studies te trappelen om voor 80 uur in de week en de helft van het salaris die baantjes over te nemen.

Sego, win als je blieft de verkiezing en versterk help Frankrijk de komende 5 jaar in een nog groter diepte punt zodat ze in frankrijk echt wakker worden. De daadkracht van Sarkozy zal dan groter zijn, Ik hoop dat hij er dan nog is, want tot nog toe zie ik weinig politici in Frankrijk instaat om de nodige veranderingen door te voeren.

gr.

Thomas

28/4/07 22:26  

Een reactie posten

<< Home