dinsdag, januari 24, 2006

De makkelijke uitgaven van het Elysée

Een vaak genoemd argument van voorstanders van het Nederlandse koningshuis, is dat een Republiek met een president even veel zou kosten. Daarin moet ik de oranjegezinden gelijk geven, in ieder geval in het geval van Frankrijk. Na wat zoekwerk zag ik dat het totale budget van het Elysée geschat wordt op 82,6 miljoen, terwijl het koninklijk huis jaarlijks 83 miljoen zou kosten. Dat de Franse bron misschien enigszins bevooroordeeld is, neem ik maar even voor lief (dat mag op een weblog). Het gaat namelijk om Jack Lang, een socialist en verklaard tegenstander van Jacques Chirac. De Nederlandse bron is de RTL 'Oranjevraagbaak' Erik Mouthaan.
Ik ondervond vandaag aan den lijve dat het Elysée behoorlijk gul kan zijn. Later deze week ga ik een reportage maken in het departement Corrèze, in zekere zin de thuisbasis van de president. In zekere zin, want Chirac is wel 'gewoon' in Parijs geboren. In hetzelfde arrondissement als ik woon (het vijfde), maar dat terzijde.
In het plaatsje Sarran wil ik het President Jacques-Chiracmuseum (Musée du Président Jacques Chirac) bezoeken en zag dat dat slechts in het weekend geopend is. Dus even bellen of iemand me misschien toch rond kan leiden. 'Journaliste pour la presse hollandaise...blablabla.' Daarop werd ik niet veel later teruggebeld dat die donderdag toevallig net een persreis plaatsvindt, waarbij ik me wel mag vervoegen. Of ik gevestigd was in Parijs? 'Ja? O, dan moet u om negen uur op vliegveld Orly zijn, dan krijgt u daar uw vliegticket. Uiteraard regelen we vervoer vanaf de luchthaven en is er een diner.' Ik had nog niet eens verteld voor welk medium ik werk en ze waren al bereid honderden euro's aan me uit te geven.
Ik antwoordde dat ik me al in Corrèze zou bevinden, dus dat ik wel op eigen gelegenheid zou komen. Bovendien wil ik me natuurlijk niet laten overhalen tot een vriendelijk verhaal, maar dat vertelde ik er maar niet bij.
Later deze week volgt meer.

4 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

83 gedeeld door 60 is toch iets anders dan 83 gedeeld door 15.... Maar van mij mag ze blijven hoor..

24/1/06 19:29  
Blogger Remco Reiding schreef...

"L'association des amis du musée est en cours de création."
Dit meldt de website van het Sjak Sjirak Museum. Vooral de formulering. Zou dit betekenen dat er wordt gewerkt aan de vrienden van het museum (omdat die er niet zijn) of aan dit deel van de website?
Remco
http://rusland.blogspot.com

24/1/06 22:09  
Blogger Remco Reiding schreef...

Ik had willen schrijven:

Grappig. Vooral de formulering.

24/1/06 22:09  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Kleine rectificatie: het Jacques Chiracmuseum wordt gefinancierd door het departement Corrèze. Maar goed, het gaat uiteraard nog steeds om het geld van de brave belastingbetaler.

26/1/06 21:14  

Een reactie posten

<< Home