vrijdag, januari 20, 2006

De slager en de moslim

De varkensslager wilde geen moslimknecht, omdat die geen varkensvlees wil bewerken. Of omdat hij al iemand anders had aangenomen. Of omdat de knecht in kwestie moslim is. Daar draaide het dinsdag om in de rechtbank van Compiègne. Lees hier mijn verhaal.
De slager is veroordeeld, omdat de rechter het bewezen achtte dat hij het arbeidsbureau had verteld geen Arabier of zwarte in dienst te willen nemen. Als de slager dat daadwerkelijk gezegd heeft, wat hij ontkent, is dat natuurlijk bijzonder kwalijk en discriminatie.
Aanvankelijk had slager Guy Lefèvre echter slechts verteld dat de advertentie duidelijk moest vermelden dat contact met varkensvlees onvermijdelijk is voor de knecht. Het arbeidsbureau reageerde ogenblikkelijk met de reactie: 'Dan wilt u dus geen allochtoon', waarop de slager gezegd zou hebben dat hij gewoon iemand nodig heeft die varkensvlees bewerkt en dat ze hem al eens eerder moslims stuurden die dat weigerden, met wie hij zodoende niet zo veel aan kon vangen. Het arbeidsbureau stuurde na een lange tijd toch een moslimjongen, van Senegalese afkomst. Die was toen echter al niet meer nodig: de slager had zelf iemand geregeld. Dit is uiteraard de versie van de slager, of om precies te zijn: van zijn zoon Sylvain, want vader Guy heeft het helemaal gehad met de pers en staat die niet meer te woord.
Het is moeilijk te bepalen wat de precieze gang van zaken is geweest. Gelukkig hoef ik dat ook niet. Daar is de rechter voor, maar die heeft het ook niet altijd bij het rechte eind (zie het niet bestaande pedofilienetwerk van Outreau). Ik denk dat de slager inderdaad liever geen allochtoon in dienst wilde, maar in een varkensslagerij (charcuterie) kun je daar wel iets van begrip voor opbrengen. Zoals zijn zoon het formuleerde: 'De kans dat ik in een kebabshop word aangenomen, is ook vrij klein.'
Ik vermoed dat Lefèvre deels slachtoffer is van het strenge klimaat van politieke correctheid, dat soms doorschiet. Onlangs is bepaald dat discriminatie nog strenger moet worden aangepakt, aangezien dat een van de voornaamste redenen van de onvrede in de voorsteden is. Er moeten dus voorbeelden gesteld worden.
Natuurlijk moet discriminatie bestreden worden en is zij de oorzaak van veel ongelijkheid, maar om vervolgens een slager een totale rekening op te leggen van 15000 euro plus een voorwaardelijke gevangenisstraf gaat in mijn ogen te ver.
Volgens zijn zoon had de familie via 'de president van de vakbond voor varkensslagers in het departement Oise' (hij bestaat) uiteindelijk bovendien een baan geregeld voor de weggestuurde Ibrahima Gadio bij een andere charcuterie. Die heeft hij echter niet aangenomen. De advocate van Gadio, die ik ook heb gesproken, vond dat 'irrelevant'.
'Hij ging voor het geld,' zegt Sylvain, die beweert dat Gadio dat letterlijk tegen zijn zusje verteld heeft toen beiden elkaar toevallig tegenkwamen in het plaatselijke zwembad. Uiteindelijk moet de slager Gadio 4000 euro betalen, bijna vier maanden werk.
Zijn zoon benadrukte dat de uitspraak bij hem en zijn omgeving eerder racisme aanwakkert dan bestrijdt. 'Front National wordt er bij mij thuis niet gestemd,' zei hij. Wellicht: nog niet (mijn toevoeging, niet die van hem).

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home