maandag, februari 06, 2006

Jawel, een staking in Frankrijk

(foto: Personeel van openbaar-vervoerbedrijf in Marseille in november, toen er in de tweede stad van het land bijna twee maanden niet tot nauwelijks ov reed)

Morgen is het weer eens zover. Frankrijk staakt. En wel tegen het contrat première embauche (CPE, 'eerstebaancontract'). Ongelooflijk hoe mijn visie op stakingen in de drie jaar dat ik in Parijs woon, is veranderd.
In het begin dacht ik namelijk: leuk en goed, al die stakingen. Fransen komen tenminste op voor hun rechten en er is actie. Al vrij snel sloeg het enthousiasme om in onverschilligheid en nu zelfs regelrechte afkeer. De redenen van de stakingen zijn vaak dermate nietszeggend en de stakers zelf zo irritant overtuigd van hun morele superioriteit ten opzichte van degenen tegen wie zij protesteren, dat ze haast walging oproepen.
Het contract waartegen morgen geprotesteerd wordt, leidt ertoe dat jongeren de eerste twee jaar in dienst op ieder moment ontslagen mogen worden. Dat is niet fijn en leidt tot grotere onzekerheid.
Maar is het niet nog veel erger om überhaupt geen baan te hebben, zoals nu het geval is voor bijna een kwart van de jongeren tot 26 jaar? Zelfs veel hoogopgeleiden hebben niet tot nauwelijks uitzicht op werk. In Frankrijk gaan er gemiddeld acht tot elf jaar overheen voordat een jongere die de arbeidsmarkt betreedt, een vast contract binnensleept. In andere Europese landen is dat drie tot vijf jaar.
Dan moet je zo'n nieuw contract toch een kans geven. Slechter zal het in ieder geval niet worden, want ook nu krijgen jongeren vrijwel nooit direct een vast contract aangeboden.
Een andere ergernis is de steevaste conclusie van de stakers dat de regering ondemocratisch bezig is, wanneer zij een voorstel ondanks protest toch uitvoert, wat overigens eerder uitzondering dan regel is. Voor het gemak vergeten zij dat de regering voortkomt uit een parlementaire meerderheid, direct gekozen door het volk. Zelfs als er een miljoen mensen protesteren is dat nog altijd slechts anderhalf procent van de Franse bevolking. De ene regeerperiode neemt rechts maatregelen waarmee links vaak niet blij is, zoals nu. De volgende keer is het weer andersom.
Bovendien: als alle linkse verontwaardigde protestgangers in 2002 gewoon netjes Jospin hadden gestemd in plaats van hun gekoesterde Trotskistische kandidaten (drie Trotskisten kregen gezamenlijk meer dan tien procent van de stemmen), was er een goede kans dat Frankrijk nu een linkse president en een linkse regering had. Maar goed, dan zouden de stakers ongetwijfeld wel weer een andere reden vinden om alsnog het werk neer te leggen.

Wat vinden jullie?

3 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Beetje rare redering, dat "iets is beter dan niets". Dan kunnen we net zo goed ook de SMIC af gaan schaffen. Onder het mom van 1000 euro bruto in de maand is nog altijd beter dan werkeloos thuiszitten.

6/2/06 23:41  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Dat zeg ik niet. Ik denk dat het voor een werkloze jongere aangenamer is relatief gemakkelijk een onzekere baan te kunnen vinden, zoals in het door veel Fransen verfoeide Engeland, en bij eventueel ontslag makkelijk weer een andere, dan dat je jarenlang maandelijks tientallen cv's opstuurt zonder vaak ook maar uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dat is in Frankrijk voor velen het geval, zelfs voor hoogopgeleiden. Het CPE is een poging dat te veranderen, maar een groot probleem in Frankrijk is dat vrijwel iedere poging tot verandering op groot verzet stuit, ook al bestaat er overeenstemming dat het huidige beleid heeft gefaald.

7/2/06 09:35  
Anonymous Anoniem schreef...

Ach, men kan het probleem duizendmaal omdraaien, de werkloosheid wordt er niet minder om. In een groeiende economie met dalende werkloosheid is een maatregel als de CPE prima om de vaart erin te krijgen, maar voor het overige is het weer een maatregel die vooral de zwaksten zal treffen.

Pwi

20/2/06 13:37  

Een reactie posten

<< Home