maandag, april 03, 2006

Staking in Parijs gaat morgen door

Ik heb het erg druk gehad de laatste dagen en daardoor weinig tijd over voor mijn weblog. Zoals de welingelichte lezer weet, hield president Jacques Chirac vrijdag een langverwachte toespraak waarin hij tegemoet is gekomen aan de voornaamste eisen van de demonstranten. Hij verkort de proeftijd van het arbeidscontract CPE van twee naar één jaar en verplicht de werkgever een schriftelijke in plaats van een mondelinge motivatie te geven voor een eventueel ontslag van een contractant. Chirac is dus gezwicht voor de druk van de straat. Lees erover in onder meer Het Parool.
Toch zijn oppositie, studenten, vakbonden en - volgens een peiling - een meerderheid der Fransen nog steeds niet tevreden. De strijd gaat door tot het CPE helemaal van tafel is, hebben ze aangekondigd. Morgen wordt er dus opnieuw gestaakt en gedemonstreerd, onder meer in het openbaar vervoer.
Thalys en Eurostar rijden naar verwachting opnieuw zonder problemen, net als de meeste binnenlandse TGV's en ongeveer de helft van de intercity's ('Corail'). Ook de metro van Parijs en de RER-treinen naar de voorsteden zullen goeddeels rijden, mede dankzij een recent ingevoerde wet die ov-bedrijven verplicht ook tijdens stakingen een minumum aan dienstverlening aan te bieden. De Franse tak van Air France KLM zal op de internationale verbindingen waarschijnlijk weinig hinder ondervinden. De dienstregeling van binnenlandse vluchten daarentegen is op stakingsdagen wel vaak hevig ontregeld. Lees ook in BN/De Stem.

Update, 15.35
Morgen gaat de staking van Place de la République via Bastille en de Pont d'Austerlitz naar Denfert-Rochereau. Ongeruste toeristen en bewoners blijven dus in het westen van de stad. Ook de arrondissementen 1 tot en met 6 zouden rustig moeten blijven. Nogmaals: de demonstraties zijn normaalgesproken ongevaarlijk en je loopt geen levensgevaar als je toevallig in de optocht belandt. Alleen oppassen op de eindbestemming (Denfert), daar wil het wel eens uit de hand lopen.

Labels: ,

3 Reactie(s):

Blogger Olivier van Beemen schreef...

Merci! Dat zal ik zeker doen.

10/4/06 00:22  
Blogger Maayke Plugge schreef...

Zou je mij ook kunnen vertellen of de banken ook in staking zijn??? Wij gaan vanacht richting parijs en iemand zei dat we nergens zouden kunnen pinnen.

Groeten Maayke Plugge

22/11/07 11:26  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Volledige onzin, je kunt gewoon pinnen

22/11/07 11:28  

Een reactie posten

<< Home