vrijdag, mei 05, 2006

Terugkeer Alain Juppé?

De Franse politiek... Diepe zucht...
Ik schreef al eens een verhaal over oudjes die de dienst uitmaken: Chirac was voor het eerst afgevaardigde in 1967, net als oud-president Valéry Giscard d'Estaing, die onlangs nog de Conventie voor de (weggestemde) Europese grondwet leidde. Jean-Marie Le Pen doet het nog net iets beter: hij deed zijn intrede in de Assemblée Nationale in 1956. Ook François Mitterrand bivakkeerde ruim een halve eeuw op de voorgrond van het politieke toneel.
Tientallen jaren oude Franse nieuwsbeelden zijn zelfs voor mij - ik woon hier sinds 2002 - een feest van herkenning: de presentator is dezelfde (sternieuwslezer Patrick Poivre d'Arvor), net als de meeste hoofdrolspelers. Iedereen is alleen dertig jaar jonger.
Nu blijkt dat niet alleen Lionel "j'ai décidé de me retirer de la vie politique*" Jospin tegenwoordig steeds minder heimelijk denkt aan een terugkeer (al was het maar om die verschrikkelijke Ségolène Royal een hak te zetten), Le Monde meldt vandaag dat ook de eerder weggehoonde premier Alain Juppé een politieke come-back zou kunnen maken. Alain Juppé: het speigelbeeld van een charismatisch leider (hoewel het daar natuurlijk eigenlijk niet om hoort te gaan...) en de enige premier die op die post minder populair was dan De Villepin nu. Na een veroordeling voor betrokkenheid bij een schandaal (!) koos hij voor een vrijwillige verbanning op een Canadese universiteit. Die loopt deze zomer ten einde en in het Elysée zou Chiracs protégé, die de president bestempelde als 'de beste van ons allen', door iedereen genoemd worden als mogelijkheid voor 2007. Incroyable. Geef de jeugd - in de Franse politiek gaat het dan om veertigers of jonge vijftigers - toch eens een kans.

* Ik heb besloten me terug te trekken uit de politiek, uitspraak na verlies in eerste ronde presidentsverkiezing van 2002. Zowel Chirac als Le Pen trokken meer kiezers.

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

van Le Pen zijn van voor 1956 ook een aantal activiteiten bekend. Zie hiervoor http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Marie_Le_Pen

pwi

6/5/06 00:22  

Een reactie posten

<< Home