zaterdag, april 14, 2007

Plaag van opiniepeilingen

Exclusief: 99,87 procent van de kiezers die nog geen keuze hebben gemaakt, twijfelt nog!

kopte Le Canard Enchaîné deze week: Frankrijk wordt geteisterd door een opiniepeilingplaag, waarbij de Nederlandse Maurice de Honden en Nipo's in het niet vallen. Nog even Le Canard: "Roland Cayrol, de directeur van het instituut CSA vertelt op serieuze toon dat Bayrou 'tussen 12 en 29 procent kan eindigen'. En wellicht tussen 0 en 100 procent, om de foutmarge te beperken."
Liefst zes bureaus (Ipsos, CSA, BVA, TNS-Sofres, LH2 en Ifop) komen soms meermaals per week met nieuwe peilingen voor de eerste en de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waardoor vrijwel iedere dag een nieuwe peiling bekend wordt. Bovendien zijn er nog talrijke subpeilingen: hoe stemmen de Corsicanen, hoe stemmen de protestanten, hoe stemmen de apothekers?
Betreurenswaardig is te zien hoe de Franse media met de peilingen omgaan. Een nieuwe peiling met een verschuiving van enkele procenten (met een foutmarge van 5 procent...) is gerust het belangrijkste nieuws van de dag.
Vaak is het ook een soort perpetuum mobile. Op grond van peilingen wordt mensen - weken voor de verkiezingen - gevraagd of ze denken dat race al gelopen is. Nee, antwoordde een procent of 70 van de ondervraagden een maand of twee geleden. Dat leidde tot groot nieuws in sommige kranten: "twee maanden voor de verkiezingen vindt tweederde van de kiezers dat de verkiezingen nog alle kanten op kunnen." Vervolgens had dat weer invloed op een nieuwe peiling...
Dubieus is het bovendien dat de directeuren van de peilbureaus graag geziene gasten zijn in diverse tv-programma's, waarin ze soms ook duidelijke meningen verkondigen. Zoals ik al eerder schreef, vermoedt Jean-Marie Le Pen dat de peilers hem bewust lange tijd laag hebben gehouden, zodat kiezers het niet waard achten op hem te stemmen. Ook denkt hij dat de bliksemsnelle opkomst van Bayrou een geregisseerd evenement is. Ik geef hem 52 procent kans dat hij daarin gelijk heeft.

Labels:

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Tja, naast opiniepeilen is ook statistiek een bijzonder vak. Zo hebben wetenschappers vastgesteld dat studeren in Leiden een significant hogere kans geeft op het worden van nederlands staatshoofd dan het studeren elders in Nederland.

16/4/07 20:01  

Een reactie posten

<< Home