donderdag, februari 28, 2008

Hoe Sarko wel had moeten reageren op belediging


Een kleine twee weken tropen in Frans Guyana zitten erop, ik ben terug in de regen en kou van Parijs. Het zal u als getrainde Frankrijkliefhebber niet zijn ontgaan dat de president zich weer eens heeft misdragen, dit maal op de vermaarde jaarlijkse landbouwbeurs van Parijs. Een man die een uitgestoken hand van Sarko niet wilde schudden, omdat die dan vies zou worden, kreeg een veeg uit de pan van de president: Casse-toi alors, pauv' con. Rot dan toch op, zielige eikel.
Enfin, dat hebt u vast elders gelezen. U heeft misschien ook wel gelezen dat Sarkozy zijn gedrag tijdens een interview met Le Parisien goed probeerde te praten, maar dat het Elysée vlak voordat de krant naar de drukker ging, een wijziging doorstuurde, die geplaatst werd alsof zij uit de mond van Sarkozy zelf was gekomen. 'Ik had beter niet kunnen antwoorden.'

Wat u waarschijnlijk nog niet heeft gelezen, is de juiste reactie van een Président de la République op een belediging. Volgens diverse sites (zoals deze) raakten Jacques Chirac, François Mitterrand en Charles de Gaulle ooit in een vergelijkbare positie verzeild. Hun reacties getuigden van meer klasse.
  • Chirac kreeg connard (klootzak) naar het hoofd geslingerd en antwoordde: enchanté, moi c'est Jacques Chirac. Aangenaam, mijn naam is Jacques Chirac.
  • Mitterrand moest het doen met Mitterrand fous le camp, rot op Mitterrand. C'est une rime pauvre, zou de president hebben geantwoord. Een armoedig vers.
  • Mort aux cons was een verwensing aan het adres van De Gaulle. Dood aan de klootzakken. Vaste programme reageerde le général. Een uitgebreid (ambitieus) plan.

Labels: , , ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home