vrijdag, februari 22, 2008

Goudkoorts op de Frans-Braziliaanse grens

Goudkoorts in Oiapoque, Brazilië

U denkt wellicht dat Frankrijk landgrenzen heeft met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. U bent lichtelijk bijdehand en zegt: vergeet Andorra en Monaco niet. Echte wijsneuzen gaan nog een stap verder: Frankrijk grenst ook aan Brazilië, Suriname en Nederland.
De rivier Marowijne scheidt het Franse departement Guyana van Suriname, terwijl de Oyapock de natuurlijke grens vormt tussen Frans Guyana en Brazilië. Voor de volledigheid: op Sint-Maarten kun je de Frans-Nederlandse grens oversteken zonder België te passeren.
Afgelopen weekend was ik in Oiapoque, de Braziliaanse grensplaats die je vanuit Frankrijk na een tochtje van tien minuten per korjaal bereikt. Op de weg van de Guyanese hoofdstad Cayenne naar het Franse grensplaatsje Saint-Georges-de-l'Oyapock telde ik 34 autowrakken (foto's in dit en dit bericht).
Boze dan wel baldadige banlieusards gaan dit maal vrijuit. En ook al vliegt er af en toe een auto uit de bocht, ook ongelukken zijn niet de voornaamste oorzaak van het autokerkhof langs de weg. Dat is misdaad, deels gelieerd aan goudkoorts.
Het zit ongeveer zo: Braziliaanse goudzoekers steken de grens over om in de onherbergzame Guyanese jungle illegale goudmijnen te exploiteren. Dat leidt regelmatig tot achtervolgingen en schotenwisselingen tussen Franse gendarmes en goudzoekers. In gestolen vluchtauto's crossen de goudzoekers Guyana door. Vaak schijnen ze hun auto zelf in de fik te steken om sporen uit te wissen. Bij deze foto kunnen we zelfs denken aan een afrekening tussen rivaliserende goudzoekers...
Een reportage over illegaal goudzoeken en de gendarmes die er in korte broek achteraan racen leest u binnenkort in de GPD-kranten.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home