donderdag, januari 31, 2008

Het Franse lied: Filles Fragiles


Nieuwe Revu-journalist Guuz Hoogaerts, alias Guuzbourg, stuurde me een cd op met liedjes van aantrekkelijke Franstalige zangeresjes, die hij zelf samenstelde. Filles Fragiles noemt hij ze, een titel die waarschijnlijk niet veel punten oplevert langs de feministische meetlat. Toen de cd in mijn laptop bleek te zitten tijdens een onfortuinlijk bezoek aan een banlieue nabij Parijs, was hij zo vriendelijk de cd nogmaals toe te sturen.
Aardig is dat hij voor relatief onbekende liedjes heeft gekozen, vrijwel zonder uitzondering fijne achtergonddeuntjes. Ik ben vooral erg blij Les jours de pluie van de groep Alfa Rococo uit Québec ontdekt te hebben (filmpje hierboven). Veel meer nieuws en muziek over/van Franse zangeresjes op Guuz' blog Filles Sourires.

Labels: , ,

8 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Die Guuz deed enorm zijn best om zijn zuchtmeisjes te hypen, haalde 'de Wereld draait door' met zijn cd en kreeg niet helemaal de gewenste aandacht bij de Sandwich op Radio2. Omdat ik het een nogal gezochte rubricering vond kon ik het niet laten een tegen-zucht te laten horen en zo ontstond een nieuw label: de kreunjongens.

"Kreunjongens Het moest er van komen: nu de Franse zuchtmeisjes zoveel aandacht krijgen dat zelfs De Sandwich er misschien aandacht aan gaat besteden, laat het mannelijke tegenwicht van zich horen: de Franse muziek wordt al vele jaren verrijkt met de klanken van kreunjongens.
De aartsvader is natuurlijk Serge Gainsbourg, die in gezelschap van Brigitte Bardot en Jane Birkin zijn rol als kreunjongen met grote onnadrukkelijkheid neerzet. Maar er zijn er meer, zangers die sotto voce hun liederen brengen. Yves Montand, vooral als hij die beginzin "Oh je voudrai tant que tu te souvienne" zingzegtkreunt. Net als bij de zuchtmeisjes zijn er ook beroemde duetten, zoals "Paroles, paroles" waarin Alain Delon een perfecte kreunjongen neerzet naast Dalida die dan zelf weer meer een Glamgirl is dan zuchtmeisje. Bij de nieuwe generatie kreunt Laurent Voulzy over "Belle-Ille-en-Mer". Vincent Delerme zou je een kreunjongen kunnen noemen. Claude Nougaro die zich met "Un Ete" in de kringen van kreunjongens schaart."
Wie heeft nog een leuke categorie?????

1/2/08 07:58  
Anonymous Anoniem schreef...

Die titel is een aliteratie en niets te maken met vrouwonvriendelijk zijn of wat dan ook. Guuz wou juist niet Filles Soupires of Filles Sourires als titel hebben.

Ik vind dat sommige van de artiesten van Filles Fragiles komen zeker niet per se stoer over :)

En gisteren HP/De Tijd gehaald...

1/2/08 08:56  
Blogger Guuzbourg schreef...

Ik bespeur enige afgunst bij Francois. Waarom verdient de promotie van mooie Franstalige muziek (Filles Fragiles biedt rock, pop, electronica, galm, luisterlied, wat niet eigenlijk) een 'tegenzucht'? Er zijn trouwens ook vier mannen te horen op FF: Serge Gainsbourg, David Delabrosse, Salvatore Adamo en David Bussières (helft van Alfa Rococo, zingt 2e stem).

1/2/08 11:24  
Blogger Guuzbourg schreef...

Merci voor de aandacht overigens, Olivier. Wat dat betreft worden ik en mijn compilatie enorm verwend.

1/2/08 11:26  
Anonymous Anoniem schreef...

Gezochte zuchten verdienen een tegenzucht:-) het was maar een lichte satire....c'est tout.

1/2/08 21:35  
Blogger Simone schreef...

Leuke nummers wel.
Maar om ook een beetje aan de vraag van Francois een tegemoet te komen: misschien "Les Duo's Sensibles" als tegenzucht???
Als voorbeeld "Mistral Gagnant" gezongen door Carla Bruni en Jean-Louis Aubert;-).

3/2/08 15:18  
Anonymous Anoniem schreef...

Iets zegt me dat Madame Bruni sinds gisteren even helemaal niet zo'n zin heeft om aan een duet met een meneer herinnerd te worden, for the time being dan. Voor Simone's cd met Duo's Sensibles draag ik nog Sous le Vent voor, van Garou en Celine Dion, die zelf weer individueel in de categorieen brulapen en krijswijven vallen:-)
Trouwens: dat Le Correspondent nog niet heeft gepubliceerd over le mariage van Sarni, of Bruko zo u wilt, pleit wel weer erg voor zijn journalistieke niveau. En die foto's die hij met zijn nieuwe supercamera heeft gemaakt van de plechtigheid willen we ook niet zien:-)

3/2/08 15:45  
Blogger Guuzbourg schreef...

de supercorrespondent had een groot stuk vandaag in het parool over car en sar

4/2/08 20:52  

Een reactie posten

<< Home