zaterdag, maart 22, 2008

Bienvenue chez les Ch'tis - Groeten uit Bergues

Frankrijk is in de ban van de Ch'tis (spreek uit: sjti), sympathieke noorderlingen die normaal gesproken vooral geassocieerd worden met werkloosheid, drank, Front National en overgewicht. Hun plotselinge populariteit danken zij aan de bioscoophit Bienvenue chez les Ch'tis. Afgelopen zaterdag bezocht ik met fotograaf Ilse Leenders Bergues, het stadje waar de film is opgenomen. Hier ons verslag. Meer nieuws op Ch'tiNN.

Postbode Bernard Bolle van Bergues. Geen rol in Les Chti's, toch cultfiguur. Toen we hem voor het eerst zagen, werd hij gevolgd door eem cameraploeg. Toeristen willen massaal met hem op de foto.

Nicolas en Jean-Claude uit Duinkerken. Hebben Bienvenues chez les Ch'tis niet gezien. Overwegen te kijken 'als hij op cassette uitkomt'. Houden meer van carnaval. Hebben zich netjes aangekleed, omdat J-C's 22-jarige zoon vandaag trouwt. Daar blijft J-C nuchter onder. 'Dat moest een keer gebeuren.'

Gids Jacques Martel tijdens de Ch'ti Tour. Hier bij het huis van postbode Antoine (Dany Boon) en zijn moeder. Eerder liet hij ons 'de kerk zien die wel heel mooi is, maar helaas niet in de film voorkomt'. Speelt carillon, net als Antoine. Is wethouder cultuur en communicatie en had verdere politieke ambities. Maar dat wist u al.

Café 'In het Universum' aan de Place de la République van Bergues. Uitbater Alain Védrine komt net als postbode Philippe Abrams in Les Ch'tis uit de Provence en had dezelfde vooroordelen tegen het noorden. Wil nu niet meer terug naar het zuiden. Is nog wel fan van Olympique Marseille.

De Ieperstraat in Sint-Winoksbergen (Bergues). We zijn hier in Vlaanderen, waar de Ch'tis eigenlijk helemaal niet vandaan komen. Die wonen meer naar het oosten richting Rijssel (Lille) en naar het zuiden richting Lens en Béthune. Hun taal, Ch'ti, is een andere naam voor het Picardisch en heeft ook sprekers in België.
In Bergues vonden wij niemand die zich aan deze geografische onjuistheid ergerde, aangezien de publiciteit het stadje bekendheid, toeristen en inkomsten oplevert. Toch zijn er enkele Vlamingen die niet blij zijn met de Ch'ti-isering van hun gebied. Hun grieven leest u hier.


Lunch in Bergues: patat-frikandel.

De Waalse familie De Geyter op bezoek in Bergues. Vader De Geyter, werkzaam bij de Navo, staat erop Vlaams met ons te praten. Hij hoopt dat de film ook snel in Nederland te zien is, wat volgens distributeur Pathé het geval zou moeten zijn. Raadt ons verder de film Disco aan, die op 2 april uitkomt. Hoe/waar De Geyter hem toch al zag, bleef onbekend.

Labels: , ,

9 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Superleuke reportage, Olivier. Maar is het eigenlijk wel een leuke film? De trailer vond ik van een sub-Louis de Funes niveau, maar ik miste er ook de helft van omdat ik niets begreep van alle ch'ti woordgrapjes.

22/3/08 21:16  
Anonymous Anoniem schreef...

Het is zeker een leuke film. De woordgrapjes waren allemaal uitgelegd anders zouden de andere Fransen het niet leuk vinden. Leuke posting!

23/3/08 16:21  
Blogger Mercatorion schreef...

Natasha heeft volledig gelijk. De film is echt fantastisch. Heel leuke post, inderdaad, die leuke herinneringen bovenbracht. Ik ben immers opgegroeid in die streek. De bakker "Legros" naast het café l'Univers had zeer lekkere taartjes :-)).

De eisen van de Franssprekende Vlamingen zijn ook uiterst legitiem...

23/3/08 20:43  
Anonymous Anoniem schreef...

Bonjour

Les Petites Brèves de Bergues & de la région sont sur :
Le Petit Capharnaüm du GroenBerg

http://groenberg.new.fr

a bientot !

1/9/08 23:22  
Blogger Pieter schreef...

Echt ontzettend leuke film, vooral als je de Franse taal beheerst.

De woordgrapjes in het begin van de film zijn om te rot te lachen.

Ik heb me in ieder geval een deuk gelachen om deze film.

29/11/08 10:52  
Anonymous Anoniem schreef...

ongewoon goede film over een streek die niemand kent: Nord - Pad de Calais. Film reeds paar keer herbekeken en ch'tis-tour gevolgd te Bergues, wat herbekijken nog leuker maakte.
De film weerlegt heel wat vooroordelen die over het département 59 bestaan.
Ook om te weten Ch'ti-bier 6,5° is lekker.

11/1/09 08:05  
Anonymous Anoniem schreef...

Nou zeg, ik ben net terug van mijn tweede vakantie in Nord Pas de Calais en kom er vrijwel elke vakantie doorheen. Ik kan ze zelfs -bijna- verstaan. Mi qien (mon chien, mijn hond) vind de gigantische stranden ook zalig.

Een vooroordeel valt echter niet te weerleggen: het weer kan best mooi zijn, zoals in het grootste deel van de film, maar het kan er ook beestachtig stormen en stortregenen zoals wanneer Abrams in Bergues aankomt.

Oh ja, en een frietkot is echt nooit ver weg.

Bij een overnachting op een boerderij kregen we echt kaassoep, kaasflensjes en een kaasplankje toe, allemaal diezelfde stinkkaas (maar wel lekker als je durft doorbijten).

De film is volgens mij voor Nederlanders met Nederlandse ondertitels en gebrekkige kennis van het Frans nauwelijks te volgen. Je moet IMHO het Frans en Ch'ti kunnen volgen om erbij krom te liggen van het lachen.

12/6/09 14:45  
Anonymous Anoniem schreef...

Hij is erg goed.
Ik heb dubbelgelegen.

22/8/09 14:45  
Anonymous Charles schreef...

Fantastische film. Ook zonder een grondige kennis van de Franse taal hebben we in een deuk gelegen. Vooral de rondgang van directeur en postbode langs hun klantens is hilarisch!

22/8/09 23:57  

Een reactie posten

<< Home