zondag, maart 16, 2008

Overzicht Franse gemeenteraadsverkiezingen

Ik heb de gemeenteraadsverkiezingen tot nog toe wat verwaarloosd op mijn blog. Tijd voor een inhaalslag. Wat is er allemaal gebeurd in de eerste ronde vorige week en in de tweede vandaag?

- Geholpen door impopulariteit van Sarkozy heeft links in veel steden gewonnen. In Lyon haalde Gérard Collomb vorige week in de eerste ronde al de absolute meerderheid, vandaag wonnen ook Dominique Aubry in Lille en Bertrand Delanoë in Parijs (57 procent van de stemmen). Deze drie steden waren al in linkse handen.

- Links veroverde ook tientallen steden op rechts, waaronder Toulouse, Straatsburg, Reims en Metz. Vooral die laatste stad is verrassend: Metz had nooit eerder een linkse burgemeester. Het was tijd voor verandering. Burgemeester Rausch (78) zwaait de scepter sinds 1971 en wilde eigenlijk nog wel een keer. De Messins wilden dat in meerderheid niet.

- Marseille en Nice blijven rechts. De nieuwe burgemeester van Nice, Christian Estrosi, heeft zijn ontslag ingediend als onderminister van Overzeese Gebiedsdelen, om zich volledig te concentreren op zijn burgemeesterschap. Dat is opmerkelijk in Frankrijk, waar het gebruikelijk is dat politici talrijke functies tegelijk uitoefenen.

- De leider van het midden, François Bayrou, is er niet in geslaagd de stad Pau te veroveren en zijn partij MoDem heeft daardoor geen lokale machtsbasis.

- De opkomst was laag, ongeveer 65 procent, 5 procent lager dan vorige week en een laagterecord sinds 1959. Het is echter eniszins appels met peren vergelijken, omdat de gemeenten waar een tweede ronde noodzakelijk is, iedere keer verschillen.

- Het Front National stelt bijna niets meer voor. Marine Le Pen, dochter van de grote bejaarde leider, redde het bij lange na niet in het Noord-Franse stadje Hénin-Beaumont. Dat was de enige stad waar het FN in theorie enige kans maakte op de overwinning.

- De Parti Communiste leed twee belangrijke nederlagen. Calais wordt na 35 jaar communisme rechts en Montreuil ten oosten van Parijs is voortaan groen. De comnunisten behielden wel een twintigtal steden, vooral in de 'rode ceintuur' een halve maan ten noorden, oosten en zuiden van Parijs.

- Deelnemende kabinetsleden kregen enkele teleurstellingen te verwerken. Minister van Onderwijs Xavier Darcos verloor het stadhuis van Périgueux en de lijst van staatssecretaris Rama Yade (Mensenrechten) verloor in de Parijse voorstad Colombes. De ministers Christine Albanel (Cultuur) en Christine Lagarde (Financiën en Economie) verloren in respectievelijk het vierde en het twaalfde arrondissement van Parijs. Het is nog niet bekend of deze nederlagen gevolgen hebben voor de positie van de bewindslieden.

- Burgemeester Alain Juppé van Bordeaux revancheerde zich vorige week al voor zijn nederlaag vorig jaar in de parlementsverkiezingen, die hem destijds zijn belangrijke ministerspost kostte. Hij kreeg de absolute meerderheid in de eerste ronde en verzekere geen landelijke ambities meer te hebben.

- Er waren ook kantonale verkiezingen, die beslissen wie zitting heeft in de conseil général, het raadgevend orgaan van het departement. Ook op dat niveau won links. Wel won Jean Sarkozy (UMP), Sarko jr., vorige week al in de eerste ronde een zetel in het departement Hauts-de-Seine net buiten Parijs.

- Uit een peiling blijkt dat bijna de helft van de Fransen wil dat Sarko zich vaker op de achtergrond houdt. Een op de zes Fransen wil dat hij zich juist meer laat zien, terwijl ongeveer een derde vindt dat het wel goed is zo.

Foto: Franck Leblanc (Flickr)

Labels: , , , ,

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Olivier, interessante lead is misschien de (wan)toestanden rondom de gemeenteraadsverkiezingen in Perpignan. Misschien leuk om een artikel aan te wijden.

17/3/08 12:08  

Een reactie posten

<< Home