woensdag, maart 05, 2008

Balkenende op bezoek bij Sarkozy

Nicolas Sarkozy en Jan-Peter Balkenende op het Elysée. Foto: Emile Gregoire. Deze foto valt niet onder het Creative Commons copyright dat geldt voor deze website. Voor plaatsing elders is toestemming van de fotograaf vereist.

Vol bewondering constateerde Libération dat er een land is waar de regeringsleider nog minder populair is dan in Frankrijk: Nederland. Jan-Peter Balkenende heeft volgens de correspondent Sabine Cessou in Amsterdam een 'gruwelijk' gebrek aan charisma, wat er volgens onderzoek toe geleid zou hebben dat nog slechts 13 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem heeft. Bij Sarkozy is het zo'n 40 procent. Zo hadden de gereformeerde christendemocraat en de notoire hedonist in ieder geval iets om over te praten tijdens een gezamenlijke lunch op het Elysée vandaag.
Wat krijg je nu te eten op zo'n lunch van het Elysée, zult u zich afvragen. Uw onderzoeksjournalist zocht het uit en deed zijn best het een en 't ander adequaat te vertalen.

Rouelles de langouste sur tian niçois
Schijfjes (?) langoest, geserveerd op aardewerk uit Nice

Poitrine de volaille laquée au vinaigre balsamique
Borst van gevogelte met balsamicoazijn

Barigoule de légumes vertes
In olijfolie gebakken groene groenten

Chocolat Guanaja en chaud-froid
Gelatine van Guanajachocolade (extra bitter)

Sorbet cacao
Cacaosorbet

Dat mochten zij wegspoelen met een rode wijn uit Fronsac (2005), nabij Bordeaux. Al met al hadden ze daar een uur voor, dus of er ook nog heel veel gesproken is, valt te betwijfelen. Te meer iedere zin twee keer langer duurt, omdat er een tolk tussen zit.
U vraagt zich natuurlijk ook af of JP de MP kennis heeft gemaakt met Sarko's laatste verovering. Dat vroeg ik me, net als mijn collega's, stiekem ook af. Saskia Dekkers van de NOS daagde me uit het te vragen, maar helaas. Dat durfde ik niet. De perswoordvoerster van de ambassade denkt niet dat Bruni Sarko op dergelijke gelegenheden vergezelt, maar kon dat niet met zekerheid zeggen.
Sarko zelf nam overigens niet de moeite het kleine tiental opgetrommelde journalisten, vooral Nederlandse, te woord te staan en Balkenende nam er welgeteld vijf minuten de tijd voor. Wel buiten blijven graag...
Daar stonden we dan, in de regen in een winderig hoekje van de binnenplaats van het Elysée. De microfoon van de tolk die Balkenende in het Frans vertaalde, stond veel harder dan die van JP de MP zelf, waardoor we nauwelijks naar de version originale konden luisteren.
Veel nieuws kwam er niet. Balkenende zei veel waardering geoogst te hebben voor de Nederlandse positie ten opzichte van Ayaan Hirsi Ali. Sarko begon er zelf over, zei hij. De Franse nationaliteit voor Hirsi Ali is volgens Balkenende 'niet aan de orde'. 'Elk land is verantwoordelijk voor veiligheid van de mensen in het land zelf,' zei hij, waarschijnlijk ook namens Sarkozy. Als Hirsi Ali Française wordt, zal Frankrijk niet opdraaien voor de beveiligingskosten in de VS. Dat was echter de enige reden dat Hirsi Ali overwoog van nationaliteit te veranderen.
Verder hebben Balkenende en Sarko het gehad over de film die maar niet uitkomt van Geert Wilders en over de Mediterrane Unie, een verbond van landen rond de Middellandse Zee, waarin Nederland volgens de premier ook een rol zou kunnen spelen.

Labels: , ,

12 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Natuurlijk, Nederland ligt toch ook aan De Middellandse Zee?

Dat menu was ook interessant, trouwens.

5/3/08 23:29  
Blogger Bloem schreef...

Ja precies, dat was ook mijn eerste reactie. Waarom of wat voor rol moet Nederland spelen in het Middellandse Zee verbond?
Dat de Balk geen uitstraling heeft dat wisten wel al enige tijd geleden met zijn bezoek aan het Witte Huis.

6/3/08 08:47  
Blogger François schreef...

Maarre..ga je dat menu nou ook thuis zelf uitproberen?

6/3/08 18:34  
Blogger Simone schreef...

Of toch maar balkenbrei....

6/3/08 22:28  
Anonymous Anoniem schreef...

Wat levert het toch altijd weer inspirerende foto's op, die staatsbezoeken

8/3/08 20:04  
Anonymous Anoniem schreef...

Zou Sarko er wakker van liggen dat slechts 40% van de Nederlanders vertrouwen in hem heeft?

9/3/08 10:14  
Anonymous Anoniem schreef...

Olivier, 'k heb niet de indruk dat je Frans eet in Parijs, eerder boterhammen met hagelslag, je vertaling laat te wensen over... ;);)

10/3/08 13:53  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Tja, een welbewuste correspondent geeft uiteraard de voorkeur aan Parijse sushi.

Maar dan moet je me natuurlijk wel vertellen wat er fout is en hoe het dan goed zou moeten, Batave...

11/3/08 00:31  
Anonymous Anoniem schreef...

Tja, 't is maar semantisch hoor...
;);)

Volaille laquée dien je uiteraard compleet te vertalen.

Verder zou ik zeekreeft schrijven, langoest kent een echte Hollander natuurlijk niet, die houdt het op surimi...

Légumes is tot slot een mannelijk woord.

Mais bon, je suis en train de pinailler ;)

Maar wat we uiteindelijk graag willen weten : vond JP het ook lekker ?

11/3/08 13:56  
Anonymous Anoniem schreef...

Je mag volgens mij van de gemiddelde parijsbloglezer best verwachten dat-ie weet wat een langoest is. Zeekreeft is zelfs niet de juiste vertaling omdat het een andere familie is. De langoest behoort tot de Palinuroidea en de zeekreeft tot de Nephropidea.

Geen idee hoe je laquée zou moeten vertalen. De bereidingswijze is traditioneel, waarbij het gevogelte-met-vel in de oven regelmatig wordt ingestreken met een smaakvolle siroop op basis van -oorspronkelijk- maltose, maar ook honing of gewoon suikerwater kunnen de basis vormen. Voor de smaak wordt bij voorbeeld sinasappelsap toegevoegd of, zoals in dit geval, balsamicoazijn.

Een Tian is inderdaad een soort aardewerk, maar is ook de naam van een provençaalse groentengratin die erop wordt geserveerd. Ik neem aan dat dat laatste minder zwaar op de maag ligt.

Tja, en sushi, daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Zo, en nu weer aan het werk.

12/3/08 09:37  
Anonymous Anoniem schreef...

carl, maître cuisinier, toque blanche : mes respects !

12/3/08 11:43  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

inderdaad zeg, respect aan Carl

21/3/08 00:30  

Een reactie posten

<< Home