zondag, juli 06, 2008

Fiches met huidskleur bij Air France

Weinig kleur bij het vliegend personeel van Air France eind jaren zeventig. Foto: bjferguson

KLM-partner Air France heeft een systeem met fiches waarop de etnische achtergrond van een deel van het vliegend het personeel vermeld staat. Het gaat om een duizendtal stewards en stewardessen (van in totaal 16000) dat in aanmerking wil komen voor zogeheten 'speciale vluchten', zoals een eerste reis naar een nieuwe bestemming of een vlucht die is gecharterd door een bedrijf. Behalve huidskleur wordt gevraagd naar haar- en oogkleur, lengte, religie en talenkennis.
De Franse organisatie SOS Racisme heeft een klacht ingediend. Voorzitter Dominique Sopo vermoedt dat Air France die gegevens commercieel wil uitbuiten, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken 'blanke vluchten' aan te bieden. Volgens een woordvoerder van Air France zijn de fiches juist bedoeld om een grotere diversiteit te creƫren aan boord van speciale vluchten en het is handig mensen in te zetten die de taal van een bestemming of klanten spreken.
In Frankrijk rust een taboe op vermelding van etniciteit: alle Fransen zijn gelijk. Het overige is irrelevant. Ik berichtte erover voor Het Financieele Dagblad, dat mijn verhaal gisteren op de voorpagina plaatste.

Labels: , ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home