woensdag, juli 02, 2008

Ingrid Betancourt vrij

Ingrid Betancourt is vrij. Foto: H de C

Laatste nieuws:
Gijzelaarster Ingrid Betancourt bevrijd door Colombiaans leger
(Van onze correspondent Olivier van Beemen)
PARIJS (GPD) _ De Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (46) is gisteravond volgens berichten van de Colombiaanse minister van Defensie Juan Manuel Santos na ruim zes jaar gijzeling bevrijd. Het Colombiaanse leger zou haar en veertien andere gijzelaars uit handen van de terroristische organisatie Farc hebben gered.
Betancourt werd sinds 23 februari 2002 vastgehouden op een onbekende plek in de Colombiaanse jungle. Ze werd ontvoerd toen ze campagne voerde als presidentskandidaat voor de groene partij van Colombia, die ze zelf had opgericht. Ze bracht een groot deel van haar jeugd door in Frankrijk, waar haar ex-echtgenoot en haar twee kinderen nog steeds wonen.
Begin dit jaar kwam er vooral slecht nieuws over Betancourt. Ze zou meerdere malen in hongerstaking zijn geweest en was mede daardoor ernstig verzwakt. Bovendien zou ze lijden aan hepatitis B en een huidziekte. Vermoed werd dat ze een strijd op leven en dood voerde. Volgens de schaarse en soms tegenstrijdige berichten was een bloedtransfusie noodzakelijk om haar te redden.
Frankrijk had daarom een humanitaire missie afgevaardigd die Betancourt urgent zou kunnen behandelen. Een speciaal vliegtuig met medische voorzieningen stond op luchthaven van de hoofdstad Bogotá. Het bleek vergeefs. Meer nieuws over haar lot kwam er niet.
Het laatste teken van leven van Betancourt dateert inmiddels van november vorig jaar. Toen gaven de Colombiaanse autoriteiten een filmpje van nog geen minuut vrij waarop een uitgemergelde Betancourt te zien was met haar tot bijna op de knieën. Op de beelden lijkt ze niets te horen of te zien. Het enige wat ze doet is naar de grond staren, met halfdichte ogen.
De militaire operatie van het Colombiaanse leger is niet de eerste bevrijdingspoging. Een eerdere reddingsmissie, uitgevoerd door Frankrijk in 2003, liep uit op een debacle. Het ging om een initiatief van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin, van wie Betancourt les kreeg op de prestigieuze politicologisch instituut Sciences-Po. De Villepin had zelfs president Jacques Chirac in het ongewis gelaten over de missie, die niet alleen mislukte maar ook uitdraaide op een diplomatiek relletje tussen Frankrijk en Colombia.
In Frankrijk is Betancourt mede door de onophoudelijke inspanningen van haar dochter Mélanie en haar zoon Lorenzo nooit vergeten. In diverse Franse steden, waaronder Parijs, hing permanent een groot affiche van haar op het stadhuis en op andere opvallende plekken. Met grote regelmaat organiseerden steuncomités optochten voor de voormalige presidentskandidate die de corruptie in haar land had willen bestrijden.
De bevrijding van Betancourt komt voor de huidige president Nicolas Sarkozy, die sinds eergisteren de Europese Unie voorzit, op een goed moment. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor Betancourt, wier bevrijding hem mogelijk een duwtje in de rug kan geven in de publieke opinie.


Zanger Renaud is Ingrid Betancourt nooit vergeten.

Labels:

2 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Vanochtend ook in de Gelderlander, eindelijk weer eens.

3/7/08 12:17  
Anonymous Anoniem schreef...

Geweldig goed bericht! Ik bewonder de kracht die deze vrouw uitstraalt zo vlak na haar bevrijding. We zullen, vermoed ik, nog veel van haar horen.

Simone

4/7/08 02:42  

Een reactie posten

<< Home