vrijdag, augustus 01, 2008

Zonder overstap naar Moskou

Photobucket
Nachttrein uit Moskou op Gare du Nord. Foto: Olivier van Beemen

Tijdens een vakantie een jaar of twaalf geleden naar het bronnendorpje Spa zag ik onderweg op het vertrekbord van station Verviers Central een directe trein naar Moskou vermeld staan. Het idee dat je in Verviers op kon stappen en anderhalf etmaal later zonder overstap in Moskou zou aankomen, gaf me een goed gevoel. Iets met vrijheid en mondialisering waarschijnlijk, al was dat tweede fenomeen toen nog niet echt mode.
Inmiddels hebben ook Amsterdam en Parijs een directe verbinding met Moskou. En ben ik zelf met de trein (met overstappen in Berlijn en Warschau) naar Moskou geweest. Toch droomde ik opnieuw weg toen ik gisterenochtend op Gare du Nord in Parijs een Russische wagon zag staan. Uit Moskou. Via de Wit-Russische steden Minsk en Brest (waar het onderstel wordt vervangen voor het smallere Europese spoor) en via Warschau, Poznan, Berlijn en Brussel had die wagon 3000 kilometer afgelegd.
Zelf stapte ik in op de trein richting Boulogne-sur-Mer.

Labels:

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Leuk. Zelf ligt een deel van mijn jeugd in Hardelot ( bij boulogne ).

Overigens is de trein Berlijn - Kiev ook erg de moeite waard. Van Duits naar Oekraine in anderhalve stap de trein in; de sfeer is anders en niemand verstaat je meer ( tenzij je Russisch kan ).

1/8/08 15:48  

Een reactie posten

<< Home