maandag, maart 13, 2006

BANLIEUE BLOG: 'Parijs te gevaarlijk'

Vincent Cabrimol. Foto: Olivier van Beemen
Vincent Cabrimol (67) kijkt toe bij een spelletje pétanque van zijn vrienden. Hij woont bijna dertig jaar in La Grande Borne en zou nooit ergens anders willen wonen. Toen hij uit in 1975 uit Martinique (Franse Antillen) kwam, woonde hij eerst een tijdje in Parijs. 'Geen ruimte, iedereen woont op elkaar in Parijs. Hier is veel groen en we hebben veel grotere appartementen.' En de rellen in november en eerdere incidenten, doen die hem niet twijfelen? 'Ach, er gebeurt overal wel wat,' zegt hij.
Op de Antillen was hij metselaar. 'Dat wilde ik in Frankrijk opnieuw worden, maar dat bleek niet zo makkelijk als op Martinique. Daar ging je gewoon op een werkplaats langs en vroeg je of ze iemand nodig hadden. In Frankijk is het veel complexer, met een arbeidsbureau enzo,' zegt Cabrimol.
Bovendien vond hij metselen veel te koud in de Franse winter. Hij besloot kok te worden, deed een opleiding en vond een baan in de schoolkantine van het Collège Jean Vilar in La Grande Borne.
'Nu ben ik met pensioen. Dat is nog beter,' zegt hij. Vervelen doet hij zich nooit in de buurt, waarvan een van de vaak gehoorde klachten is dat er niets te doen is. 'Ik speel en kijk naar het jeu de boules, zoals nu. En ik ga naar voetbalwedstrijden in de buurt.'
Hij herinnert zich dat hij ook twee keer in Parijs naar het voetbal ging, naar Paris Saint-Germain, in het Parc des Princes. 'Maar dat doe ik niet meer. Daar werd alleen maar gevochten. Veel te gevaarlijk.'

Labels: , ,

1 Reactie(s):

Blogger Esther schreef...

De beste man klinkt zo rustig en tevreden, hij zou vrijwilligerswerk in zijn wijk moeten doen. Van hem valt blijkbaar een hoop te leren.

Mooie aftrap, Olivier! Succes daar

13/3/06 20:56  

Een reactie posten

<< Home