vrijdag, maart 10, 2006

Belegering Quartier Latin

Dat was nog lastig thuiskomen na een cafébezoek in de buurt. Een groot deel van Quartier Latin is afgezet door zo'n 200 man CRS (ME'ers), dankzij een handjevol militante studenten van de Sorbonne. Zij protesteren op fanatieke wijze tegen het Contrat de Première Embauche (CPE, 'eerstebaancontract'), een voorstel van premier Dominique de Villepin om de massawerkloosheid onder jongeren terug te dringen. Die treft nu iets minder dan een kwart van de jongeren onder de 26.
Ontevredenheid heerst vooral over de proeftijd van twee jaar in dat contract, wat begrijpelijk is. Een werkgever kan iemand in die periode zonder reden op ieder moment ontslaan. Aan de andere kant zijn Franse werkgevers dermate huiverig iemand aan te nemen, vanwege de plichten die dat meebrengt, dat er nauwelijks nieuwe banen gecreëerd worden. Volgens mij moet het contract een kans krijgen.
Hoe dan ook, met toestemming van de leiding van de universiteit hebben de studenten de universiteit bezet en ze zullen daar net als gisteren de nacht doorbrengen. Het lijkt erop alsof ze een nieuwe mai 68 proberen te ontketenen. Die begon weliswaar in Nanterre, maar was het hevigst in het Quartier Latin. Morgen meer...

Veel gebeurd verder in Frankrijk vandaag: gijzeling - met goede afloop - van een twintigtal leerlingen door een gefrustreerde leraar, fanatieke tennisvader die acht jaar cel kreeg omdat hij de tegenstanders van zijn kinderen verdovende middelen toediende via hun waterfles, waarbij er één omkwam. Ik zou zeggen: een goede gelegenheid om morgen een van de GPD-kranten aan te schaffen.

Labels:

7 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

het grote verschil met mai 68 is dat het hier om een wetsVOORSTEL gaat. dat de studenten het hier niet mee eens zijn: prima. dat de studenten hier over staken: prima. dat we na drie dagen blokkades de point hebben begrepen: ja hoor! waarom dit dan nog week in week uit verder gaan?

volgens mij hebben de studenten zin in extra vakantie.

niels

10/3/06 14:00  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Opvallend is ook dat de opkomst bij stakingen tijdens de vakantie - of bij een regenbui - veel lager is dan op een mooie dag waarop je eigenlijk op de universiteit had moeten zitten. Als je toekomst op het spel staat, zoals ze beweren, zou je toch wel een regenbuitje moeten trotseren of een leuk tripje moeten annuleren.

10/3/06 14:25  
Anonymous Anoniem schreef...

mja, de vraag voor mij is waar het wantrouwen van de studenten ten opzicht van de ontslagclausule in het CPE vandaan komt. ze scheppen het beeld dat een werkgever die onmiddelijk misbruik gaat zal maken van zon ontslagclausule. Is hier aanleiding voor?

10/3/06 15:50  
Anonymous Anoniem schreef...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

10/3/06 15:51  
Blogger Olivier van Beemen schreef...

Misbruik zal ongetwijfeld plaats gaan vinden. Het is heel goedkoop een jonge werknemer zo'n contract aan te bieden, die persoon is zeer gemotiveerd en doet goed zijn best om in vaste dienst geraken, en wordt zonder reden ontslagen op de laatste dag, waarop de werkgever hetzelfde kan herhalen. Die gevallen zullen natuurlijk alle aandacht in de media krijgen. Malafide 'patrons' bestaan nu eenmaal.
Ik hoop voor de Franse jongeren dat het daarbij om een kleine minderheid gaat en dat de maatregel inderdaad tot meer banen zal leiden.
In ieder geval is de hoge jongerenwerkloosheid al jarenlang een probleem en moet er íéts gebeuren. Daarom zou ik het project een plan willen geven.

Over het wetsvoorstel: CPE is al aangenomen, kan nog wel geamendeerd worden.

10/3/06 16:08  
Anonymous Anoniem schreef...

ok het gaat dus niet om de ontslagclausule. de werkgever staat op dit moment in dezelfde schoenen als de studenten: hoe weet hij dat pas aangenomen werknemer met een vast contract niet 90% van zn tijd uit de neus gaat peuteren?

de studenten moeten dus als argument hebben dat de CPE de werkloosheid niet omlaag brengt? Dit heb ik op al die flyers die ik in mn hand krijg gedrukt nog nergens gelezen (kan aan mn frans liggen)....

10/3/06 16:35  
Anonymous Anoniem schreef...

De hele ophef is ook in mijn beleving nogal overdreven. Waarschijnlijk zijn de jongeren echt het vertrouwen kwijt in de overheid en in het verlengde daarvan de hele maatschappij.
Toch denk ik dat deze wet op den duur wel resultaat op kan leveren. De jongeren, om maar eens te generaliseren, zullen boter bij de vis moeten doen. Ik denk dat eerst zien, dan geloven ook hier opgaat. Over een paar maanden weten we meer. Wordt vervolgd dus.

Mijn complimenten overigens voor dit webblog, ik kijk hier regelmatig op! Keep up the good work!

11/3/06 10:57  

Een reactie posten

<< Home