dinsdag, mei 09, 2006

Frankrijk viert Dag van Europa

Voor het eerst viert Frankrijk vandaag redelijk actief de Dag van Europa. Op 9 mei 1950, toen de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag, las de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman een door Jean Monnet geschreven rede voor, die zou leiden tot het eerste Europese samenwerkingsproject, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), die uiteindelijk leidde tot de huidige EU.
Reden de bussen gisteren nog met een Frans vlaggetje rond door de straten van Parijs (Fransen vieren Bevrijdingsdag van WO II net als de meeste Europeanen op 8 mei), vandaag rijden de bussen met een Europees vlaggetje. Die vlag prijkt ook op de officiƫle gebouwen van de Republiek en de metrokaartjes schijnen voor de gelegenheid ook blauw te zijn, in plaats van paars. Ik zal zo meteen nog even een carnet (tien kaartjes) van dit collector's item op de kop trachten te tikken.
Europa is over het algemeen weinig populair in Frankrijk, net als in Nederland trouwens sinds een paar jaar. In Frankrijk komt het in het kort hier op neer: Franse politici praten impopulaire maatregelen, zoals privatiseringen of vrijemarktwerking in bijvoorbeeld de dienstensector (Bolkestein...), goed met het excuus dat 'het moet van Europa'. Succesvolle Europese samenwerkingsprojecten als Airbus of Galileo daarentegen worden voor het gemak vaak als Frans gepresenteerd. Wellicht brengt de Dag van Europa daar verandering in...

1 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef...

Je vergeet de miljarden die de Franse landbouw opstrijkt. Daar hoor ik de Fransen ook nooit over, terwijl het toch wel een beetje vreemd is dat een rijk land als Frankrijk zoveel geld krijgt om een verliesgevende sector overeind te houden.

9/5/06 20:39  

Een reactie posten

<< Home