maandag, december 11, 2006

Johannes Paulus in Bretagne

Standbeeld voor Johannes Paulus II in Ploërmel. Foto: Olivier van Beemen

In het Bretonse stadje Ploërmel is zondag een standbeeld geïnaugureerd voor de vorig jaar overleden paus Johannes Paulus II. Dat leidde tot de nodige ophef, omdat het beeld op een openbaar plein staat. Dat is in strijd met de scheiding van kerk en staat, een zeer belangrijke wet voor veel Fransen.
Volgens burgemeester Paul Anselin gaat het niet om een religieus monument. Hij eert de paus als een staatsman, die zich verdienstelijk heeft gemaakt in de strijd tegen het communisme. Met het immense kruis, dat negen meter boven de grond uit komt, is dat echter lastig vol te houden. Het inderhaast opgerichte 'Collectief tegen het standbeeld', dat wil dat het beeld verwijderd wordt, verwijt hem bovendien dat hij 130.000 euro overheidsgeld heeft gebruikt voor de sokkel en de inwijdingsplechtigheid. Volgens de gemeente berust dat op een misverstand. Het zou slechts om 38.000 euro gaan. Ook dat is echter in strijd met de wet: rijksgeld voor een geloof is verboden.
Het beeld zelf is een gift van de omstreden Russische artiest Zoerab Tsereteli, een vriend van Anselin (en van de burgemeester van Moskou, Joeri Loesjkov). Hij kreeg het in ruil voor 'bewezen diensten', die verder niet gespecificeerd werden.
Donderdag reisde ik af naar Ploërmel, ten westen van Rennes, voor een reportage. Lees mijn (sterk ingekorte) verslag in Eindhovens Dagblad.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home