maandag, januari 14, 2008

De Ark van Zoë in Créteil

Vanmorgen was ik in de rechtbank van de Parijse voorstad Créteil (foto Stefan de Vries), waar de zes leden van de Ark van Zoë voor moesten komen: de hulpverleners die eind vorig jaar in Tsjaad tot acht jaar dwangarbeid zijn veroordeeld omdat ze 103 'weeskinderen uit Darfoer' probeerden te smokkelen, die in Europa in een adoptiegezin zouden belanden. Veel van de kinderen bleken uiteindelijk Tsjadiërs en hadden levende ouders.
De Franse rechter gaat bepalen tot welke straf de dwangarbeid, die in Frankrijk sinds 1959 niet meer bestaat, moet worden omgezet.
De openbaar aanklager eiste vanmorgen acht jaar gevangenisstraf. De advocaten van de verdediging pleitten voor een schorsing en willen eigenlijk een geheel nieuw proces, omdat ze twijfelen aan de eerlijkheid van de rechtszaak in de Tsjadische hoofdstad N'Djamena.
Hoewel veel Fransen vraagtekens zetten bij het Tsjadische proces, wenst Frankrijk niet langer als koloniale macht over te komen, door de beslissing van justitie van een soeverein land in twijfel te trekken. Een lastig dilemma, waarover ik met enkele betrokkenen sprak. Morgen leest u erover in de GPD-kranten. De rechter doet wellicht vandaag nog uitspraak. Parijsblog houdt u op de hoogte.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home