donderdag, januari 24, 2008

Fraude bij Société Générale

Gekkenhuis vanmorgen bij La Défense. Een onderdeurtje van in de dertig, dat inclusief bonussen nog geen ton per jaar verdient, blijkt erin geslaagd een van 's werelds vijftig grootste bedrijven (49 volgens Fortune) 4,9 miljard euro lichter te maken.
Ik was bij de persconferentie op het hoofdkwartier, vlak achter de Grande Arche de la Défense, waar de vijf verslagen toplieden hun verhaal deden. Lange gezichten, diepe wallen, dat werk.
Het achterste van de tong lieten ze niet zien. Ze beperkten de informatie over de meesterfraudeur, die door een eigen stommigheid tegen de lamp liep, tot een minimum.
De kans is aanwezig dat de goede man er vandoor is. Na een gesprek zondag met topman Jean-Pierre Mustier hebben ze hem laten gaan, met paspoort en al. Pas gisteren heeft de bank aangifte gedaan, om grote verstoringen van de markt - en mogelijk een eigen failliet - te voorkomen.
Algemeen directeur Daniel Bouton was tijdens de persconferentie af en toe onuitstaanbaar: hij bleef maar herhalen dat zijn bedrijf zo'n fantastische prestatie had geleverd doordat het nog steeds een bescheiden winst maakte, ondanks dit verlies van bijna vijf miljard en nog eens een extra verlies van twee miljard aan subprimes. Fantastisch bedrijf misschien, maar wel wat amateuristisch dat zo'n derderangs bankiertje lekker zijn gang kan gaan.
Het meest intrigerend is natuurlijk zijn motief, waarover het management erg onduidelijk was. Ze denken dat hij alleen heeft gehandeld en geen zelfverrijking beoogde. Een deel van de pers toonde zich creatief. Was het een persoonlijke uitdaging? Een ‘wizzkid’ of een antikapitalist die wilde uittesten hoeveel miljard euro iemand onopgemerkt kan wegsluizen bij een multinational? Die ons wil wijzen op de relativiteit van geld of op de slechte beveiliging bij banken?
Of was het een infiltratie van de andere grote Franse bank BNP Paribas, die Société Générale zou dwingen toenadering te zoeken na zo’n grote klap? Zijn er andere kapers op de kust, die op een vijandige overname zinnen? En waarom was Bouton in december eigenlijk in de Verenigde Arabische Emiraten? Met meer vragen dan antwoorden nam ik de RER A terug naar Parijs.

La Défense met de toren van Société Générale gehuld in nevel. Foto: Phinebacker

Labels: , , ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home