zaterdag, juli 19, 2008

Het Franse lied: Carla Bruni - L'amoureuse

Zingen kun je het nauwelijks noemen. Carla Bruni hijgt - naar eigen zeggen - verliefd in de microfoon. Als zij - en Sarko - er maar gelukkig van worden... De eerste verkoopcijfers wijzen op een redelijk succes voor haar nieuwe cd Comme si de rien n'était. Hier een verhaal dat ik een paar weken geleden schreef over Carla Bruni.

Ieder woord in liedje Carla Bruni kan diplomatieke rel betekenen
Carla Bruni-Sarkozy is volgens de Franse pers de mogelijke redder van het presidentschap van haar man. Haar eigen carrière, als zangeres, geeft ze echter niet op. Volgende week verschijnt de eerste cd van een ‘première dame’.
(Van onze correspondent Olivier van Beemen)
PARIJS (GPD) _ Comme si de rien n’était is de titel van het nieuwe album van Carla Bruni (40). Alsof er niets aan de hand is. Aanvankelijk zou er een sticker op het hoesje geplakt worden: ‘Je kunt van de muziek van Carla Bruni houden zonder haar echtgenoot leuk te vinden.’
Geen gebruikelijke boodschap op een cd-hoes. Er is duidelijk wel iets aan de hand: het Italiaanse ex-topmodel en zangeres Carla Bruni is in februari dit jaar na een kortstondige relatie van enkele maanden getrouwd met de president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, diens derde huwelijk.
Er is nog veel meer aan de hand. Sarkozy is al maandenlang impopulair bij zijn landgenoten. Carla Bruni-Sarkozy, zoals ze zich tegenwoordig vaak laat noemen, heeft daarentegen de harten van de Fransen in rap tempo veroverd. Vooral haar ingetogen, gracieuze verschijning dit voorjaar op bezoek bij de Britse koningin maakte grote indruk.
Carla Bruni heeft meteen gezegd dat ze haar verdienstelijke zangcarrière niet op zou geven voor haar invloedrijke man. Haar eerste album Quelqu’un m’a dit (2002) kende een groot succes, dat ze met No promises (2007) niet kon herhalen.
Ze is er snel achter gekomen dat er een groot verschil bestaat tussen een ex-topmodel dat een plaat opneemt en een kersverse première dame die hetzelfde doet. Zo zijn optredens uitgesloten zolang haar man aan de macht is. De veiligheidsmaatregelen zouden te ingrijpend zijn.
Bovendien worden haar teksten minutieus gevolgd en kan ieder woord tot een diplomatieke rel leiden. De krant Le Figaro heeft het boekje met songteksten onder ogen gehad, waaruit zou blijken dat Bruni zingt: ‘Jij bent mijn drug. Dodelijker dan Afghaanse heroïne, gevaarlijker dan Colombiaanse cocaïne.’
Op het moment dat de krant dat bekendmaakte, stond Sarkozy aan de vooravond van een donorconferentie die hij zelf in Parijs organiseerde voor Afghanistan. Bovendien doet de Franse diplomatie nog steeds de grootste moeite de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt te bevrijden, die gegijzeld wordt in de Colombiaanse jungle. De Colombiaanse autoriteiten konden niet echt lachen om de tekst van Bruni.
De opbrengsten van het nieuwe album, dat volgens Le Figaro veel wegheeft van haar succesvolle eerste cd en mogelijk diverse verkooprecords gaat breken, gaat naar het goede doel. Hoewel Carla Bruni in weinig lijkt op Bernadette Chirac, zal ze zich net als haar voorgangster op het presidentiële Elyséepaleis de komende tijd steeds meer inzetten voor liefdadigheidsinstellingen.
Ook Sarkozy lijkt iets te profiteren van het charmeoffensief van Carla Bruni, die de afgelopen weken een aantal interviews gaf en steeds vaker in het openbaar verschijnt. Veel Fransen hebben bewondering dat hij zo’n leuke vrouw gevonden heeft.
Bovendien liet Bruni doorschemeren dat er om haar man gevochten wordt aan de top van de macht. In een recent verschenen boek vertelde ze hoe ze met leeftijdsgenote Rachida Dati, de minister van Justitie, langs de slaapkamer van de president liep in het Elysée. ,,Daar had je ook graag willen liggen, toch?”, zou Bruni gezegd hebben.

Labels: ,

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home