woensdag, februari 25, 2009

Madame la maire d'Eu

Trouwe lezers weten dat ik een zwak heb voor flauwe, liefst een klein beetje schunnige woordspelingen die betrekking hebben op een plaatsnaam. Zo berichtte ik eerder over de frisse lucht uit Montcuq en reisde ik in de zomer van 2007 naar het feest van dorpjes met gekke namen, waar bewoners uit Mijntiet, Rotop en Belazer-de-Post jaarlijks samenkomen. Het verhaal staat bij de reacties van dit bericht.
Groot was dan ook mijn geluk toen ik hier stuitte op la maire d'Eu, die de naam van haar Normandische stadje wil veranderen. Morgen leest u wellicht onderstaand verhaaltje in uw regionale krant. Ik hoop u allen deze zomer te zien op het kruiswoordraadselfestival.

Het Normandische stadje Eu wil zijn naam veranderen. Belangrijkste reden is dat de plaats met 8000 inwoners op internet nauwelijks vindbaar is. Het plaatselijk bureau voor toerisme schat dat Eu daarmee jaarlijks zo’n 17.000 euro aan inkomsten uit toerisme misloopt.
Ook leidt de uitspraak van Eu tot verwarring. Die is ‘Uu’, ongeveer zoals de kreet die veel mensen gebruiken wanneer ze niet precies weten wat ze willen zeggen. Wanneer bewoners zeggen ,,ik kom uit Eu”, wachten toehoorders vaak gespannen af. ,,Ja, zeg het maar.”
Bovendien is de vrouwelijke burgemeester van Eu niet zo te spreken over haar titel. De socialist Marie-Françoise Gaouyer mag zich ‘la maire d’Eu’ noemen, wat je precies hetzelfde uitspreekt als het vulgaire woord ‘la merde’ (schijt). Mogelijke alternatieven zijn Eu-en-Normandie of Ville d’Eu.
In Eu is niet iedereen het eens met het plan de eeuwenoude naam te veranderen. ‘Als mensen onze stad niet kennen, zeggen we dat die dichtbij Le Tréport is, of bij Dieppe’, zegt een bewoner in de streekkrant ‘Paris-Normandie’. ‘Geen sprake van dat wij onze naam aanpassen aan internet.’
Eu is partner van een terugkerend kruiswoordraadselfestival, een initiatief van het Bourgondische stadje Is (officieel Is-sur-Tille). Beide namen zijn populair in die discipline van de denksport.

Foto: Zonsondergang in het bos van Eu. Olivier Wavermans

Labels:

0 Reactie(s):

Een reactie posten

<< Home